08. oktober 2012 (endret 10. oktober 2012)
– Vi hadde håpet på et krafttak for forebygging av psykiske helseproblemer i befolkningen og for reduserte ventelister i spesialisthelsetjenesten, men ser ingen spor av en slik satsing i årets statsbudsjett. Det sier Tor Levin Hofgaard, president i Norsk Psykologforening, etter at budsjettet ble presentert 8. oktober.
Hofgaard påpeker at Jonas Gahr Støre i sine første uker som helseminister bidro til å skape store forventninger om at han vil prioritere psykiske helse; forebygging og behandling.
Last ned budsjettproposisjonen fra Helse- og omsorgsdepartementet.
– I statsbudsjettet er forventningene i liten grad omsatt i konkrete tiltak. Vi har fortsatt ingen samhandlingsreform for psykisk helse. Kommunene får ikke tilstrekkelige stimuleringsmidler til å bygge opp gode, lokale psykiske helsetilbud. Mest av alt virker det som om regjeringen trår vannet når det gjelder å få på plass ordninger som gjør det lønnsomt for kommunene å satse på psykisk helse.
– Dette til tross for at regjeringen selv påpeker at ”…personer med alvorlige psykiske lidelser er blant de som har svakest tilbud i kommunene og dårligst levekår”.
Et positivt signal er det at regjeringen utvider ordningen med støtte til kommuner som vil ansette psykologer.
- Det viser at regjeringen har erkjent at psykologer i kommunen er en helt nødvendig ressurs for at befolkningen skal få et helhetlig, tverrfaglig helsetjenestetilbud. Et naturlig neste skritt vil være å gjøre kommunepsykologer til en fast ordning slik at personer med psykiske helseproblemer kan få et forutsigbart hjelpetilbud uavhengig hvor de bor.
Hofgaard minner om at Stortingets helse- og omsorgskomite i fjor ba regjeringen om å vurdere en fast finansieringsordning av psykologer i kommunen.
- Det skuffer at en slik ordning ennå ikke er på plass, sier han.
Ni av ti kommuner mener psykologene hjelper dem å nå viktige helsepolitiske mål.
Regjeringen vi ha flere psykologer i kommunene. Nå kan du søke tilskudd til rekruttering.
God tilgang til psykisk helsehjelp, skepsis til institusjonalisering. Slik lød gjennomgangsmelodien da Norge utvekslet erfaringer med baltiske land om frivillige organisasjoners bidrag til å utvikle psykiske helsetjenester.
Folkehelseinstituttet avliver myten om at folk har lav terskel for å definere «vanlige problemer» som psykiske lidelser de søker hjelp for.
– Vi har fått mye makt med årene. Vi skal forvalte ansvaret vårt med ydmykhet. Vi skal samarbeide med mange andre yrkesgrupper.
Ingen trenger fortelle ordføreren i Lørenskog at det lønner seg med psykolog i kommunen. Hun har erfart det i eget lokalsamfunn. − Folkehelsearbeid er en suksessfaktor, mener hun.
Emneord: førstelinjen
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.