Sårbarhet kan føre til selvmord blant unge menn

Sårbarhet for å oppleve seg avvist og mislykket kan være årsak til selvmord blant unge, velfungerende menn. Det viser en intervju-
undersøkelse som forskere ved Folkehelseinstituttet har gjort blant etterlatte.

Mette Lyberg Rasmussen som er hovedforfatter av studien, sier at avvisning og det å mislykkes kan føre til skam og opplevelsen av å være fanget i sitt eget sinne.

− Dette utvikler seg til uutholdelige tanker som den sårbare personen ikke er i stand til å regulere eller håndtere og fører til en følelse av at livet ikke er verd å leve. Den tidligere strategien, som innebar kompensasjon ved stadig å øke sine prestasjoner, fungerer ikke lenger. Selvmordet blir en vei ut av en situasjon med uutholdelig psykisk smerte, sier Rasmussen til Folkehelseinstituttets nettside .

Undersøkelsen bygger på 61 dybdeintervjuer og seks avskjedsbrev relatert til selvmord hos 10 unge menn mellom 18 og 30 år. Mennene hadde ikke vært i kontakt med psykisk helsevern tidligere eller gjort selvmordsforsøk.

I hvert selvmordstilfelle analyserte Rasmussen og medforfatterne fire til åtte dybdeintervjuer med nære etterlatte om hvordan avdøde fremsto for dem og hvordan de forsto selvmordet, samt avdødes avskjedsbrev.

Gjennomsnittlig seks unge menn mellom 20 og 30 år tar hver måned livet sitt i Norge.

Norge var et landene i verden som var tidlig ute med å etablere nasjonale handlingsplaner mot selvmord. Det skjedde i 1994. Selvmordstallene har likevel holdt seg noenlunde stabile.

Studien er publisert i publikasjonen Death Studies under tittelen  Exploring Vulnerability to Suicide in the Developmental History of Young Men: A Psychological Autopsy Study.

Helse og omsorgsdepartementet har besluttet å utvikle en ny handlingsplan for forebygging av selvmord og selvskading. Helsedirektoratet har ansvar for å utvikle planen.

Emneord: selvmord

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.