15. januar 2015 (endret 17. mars 2015)
Den europeiske føderasjonen for psykologorganisasjoner i Europa, EFPA, vil ruste opp fagetikken til psykologer.
I begynnelsen av januar var Norsk psykologforening vertskap for et samarbeidsmøte mellom organisasjonens etiske råd (BoE) og den nyopprettede arbeidsgruppen for menneskerettigheter, HRTF. Formålet er å utarbeide en modell for etiske retningslinjer som skal gi retning til nasjonale prinsipper på området.
Fra venstre: Kerstin Söderström, Henk Geertseema, Nora Sveaass, Tove-Beate Pedersen, Nina Dalen og Polli Hagernaars.
Felles etiske retningslinjer for psykologer i Europa er et mål EFPA har jobbet med de siste tre årene. Modellen er blant annet Etiske prinsipper for nordiske psykologer , som er retningsgivende også for norske profesjonsutøvere.
Psykologforeningens representant i EFPAs etikkråd, sentralstyremedlem Nina Dalen, sier organisasjonen ønsker å understreke psykologers ansvar for å ivareta menneskerettigheter og for å synliggjøre konsekvensene av menneskerettighetsbrudd.
– Dette ansvaret må gjenspeiles i de felles etiske retningslinjene som vi ønsker skal sette standarden for europeiske fagfeller, og som vil innarbeides som et av kravene til EuroPsy-sertifisering , sier hun.
Dalen sier at EFPA både ønsker å bygge en etisk skanse mot menneskerettighetsbrudd i institusjoner der psykologer har sitt daglige virke, og bevisstgjøre profesjonsutøvere om hvilke konsekvenser menneskerettighetsbrudd kan ha for ofrenes psykiske helse.
EFPAs menneskerettighetspolitikk vil være et sentralt tema under organisasjonens generalforsamling i Milano i juli 2015.
Norsk psykologforening støtter avgjørelsen fra Den europeiske psykologføderasjonen. – Vi kan ikke akseptere at det russiske psykologforbundet ikke tar avstand fra krigen i Ukraina, sier president Håkon Skard.
Efpa ønsker å finne ut mer om norske psykologers holdninger til bruk av tester i sitt arbeid.
Psykolog, lege, sykepleier eller støttespiller: Støtt oppropet for helsehjelp til papirløse. La oss få gjøre jobben vår - gi helsehjelp til dem som trenger det.
Psykologforeningens menneskerettighetsutvalg (MRU) ber barneminister Kjell Ingolf Ropstad ta initiativ for å hente hjem norske barn som har foreldre med IS-tilknytning.
– Ulovlig tvangsmedisinering kan være utbredt i psykisk helsevern, sier sivilombudsmann Aage Thor Falkanger i februarutgaven av Psykologtidsskriftet.
I et brev til Tyrkias president protesterer Psykologforeningen mot fengslingen av tyrkisk menneskerettighetsaktivist.
Emneord: EFPA , Europsy , etikk , menneskerettigheter
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.