08. april 2013
Salget av angstdempende legemidler og sovemidler er redusert med tre prosent sammenliknet med i 2011. Det viser nye tall fra Folkehelseinstituttet.
Statistikken som Folkehelseinstituttet publiserte 4. mars viser at det har vært store endringer i forbruket over tid. Etter en gjennomgående økning, har det fra 2010 vært en svak nedgang i salg av sovemidler og angstdempende legemidler.
For antidepressiva er det en utflating i salget.
For legemiddelgruppen antipsykotika, som brukes ved ulike psykiske lidelser, har salget vært relativt stabilt siden 1990.
Psykologforeningen oppfordrer til mer fokus på ikke-medikamentelle tiltak for pasienter som bruker vanedannende legemidler.
På døgnposten på DPS Nedre Romerike er ikke behandling i psykisk helsevern ensbetydende med medisinering. Det har fått følger for samhandlingen med pasientene.
– Økningen av unge jenter som får medisiner mot depresjon, er bekymringsfull, sier Tor Levin Hofgaard, president i Norsk psykologforening.
– Det er lite oppsiktsvekkende ved det vi gjør. Vi har tatt det vi vet virker og satt det sammen på en ny måte, sier Didrik Heggdal. 1. juni fikk han Psykologprisen for 2017.
Depresjon topper den internasjonale listen over helseplager og årsaker til uførhet. Heller ikke Norge slipper unna, og blir vi rammet, er det samtaleterapi – ikke piller – vi vil ha. (Se videoer).
Det er samtaleterapi, ikke medisiner, barn og unge trenger når de har psykiske plager. Likevel bruker unge i Norge piller mot depresjon som aldri før.
Emneord: legemidler
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.