04. april 2011 (endret 23. september 2014)
Hva vet vi om unges psykiske helseproblemer, utdanning og arbeidsliv? Noen svar finnes i Nordlandsforsknings litteraturststudie ”De trodde jeg var en skulker, men jeg var egentlig syk”, som er laget på oppdrag fra NAV.
Sammenheng mellom psykiske helseproblemer og frafall er et sentralt tema i rapporten. Forfatterne Cecilie Høj Anvik og Ann Kristin Eide problematiserer blant annet dreiningen mot en mer teoretisk skole. ”En større vektlegging av det teoretiske kan gjøre skolen til en arena der færre føler seg hjemme, og kanskje en del elever i distriktene spesielt, ” heter det.
Det blir påpekt at i områder der primærnæringene har dominert, har elever i større grad enn andre steder valgt yrkesfaglige studieretninger. Ikke minst på disse stedene kan måten kunnskap presenteres på, føre til økt frafall fordi elevene ikke føler seg hjemme.
Noen andre funn:
Bare 16 prosent vurderer tilgjengeligheten til psykisk helsehjelp i egen kommune som god, viser tall fra Helsepolitisk barometer for 2019.
Bedre skolemiljø. Bedre foreldrekontakt. Færre barn og unge som blir henvist til psykiske helsetjenester (BUP) og PPT. Mindre sykefravær blant lærerne.
Jeg er et vandrende genetisk eksperiment: Jeg er enegget tvilling. Det er ingen tvil om at genene er viktige, men genene kan ikke oppdra barna våre. Det er det bare vi foreldre som kan gjøre.
Hvordan bidrar samfunnspsykologer til å skape et bedre samfunn? Om Book of Mormon, «generasjon prestasjon» og Guds død.
I Bærum kommune henvendte mange elever seg til skolehelsetjenesten fordi de var engstelige for å holde presentasjoner foran klassen. Det ønsket vi å gjøre noe med.
Vi er glade for tilleggsbevilgningen til psykologer i kommunene, men statsbudsjettet for 2019 er først og fremst nøytralt og viderefører etablerte satsinger. Vi ser få tydelige prioriteringer.
Emneord: NAV , barn og unge , skole
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.