04. april 2014
115 kommuner hadde i 2013 til sammen 180 psykologstillinger gjennom en ordning med tilskudd fra Helsedirektoratet. Det tilsvarer en økning på 40 prosent fra 2012. Helsedirektoratet tror økningen vil fortsette.
De oppløftende tallene ble presentert av Jannicke Leknes, seniorrådgiver i avdeling for psykisk helse og rus i Helsedirektoratet da Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid for voksne i kommunene (NAPHA) 2.-3. april arrangerte den første av fem nettverksamlinger for kommunepsykologer.
– Økningen gjør meg optimistisk. 40 prosent økning på ett år er mye. I tillegg er potten å søke på økt med 40 millioner kroner fra i fjor til i år, til totalt 100 millioner, sa Leknes.
I tillegg kommer psykologer kommunene har ansatt utenom.
Les også: 100 millioner til kommunepsykologer
Selv om mer enn halvparten av landets kommuner fortsatt mangler psykologkompetanse i helsetjenestene, mener Leknes det er grunn til å tro at situasjonen vil endre seg raskt.
– Positive erfaringer med ordningen så langt, politisk vilje sammen med samhandlingsreformen som stiller økte kompetansekrav til kommunene, peker mot en videre satsing på flere psykologer i kommunene, sier hun.
Ordningen har blant annet ført til økt samarbeid mellom ulike kommunale instanser og faggrupper. Utfordringer som tidligere ble behandlet separat, ses nå i større grad i sammenheng. Det er dessuten mange steder blitt lavere terskel for å søke psykologhjelp.
Denne våren vil NAPHA for første gang gjennomføre nettverkssamlinger for psykologer i kommunene, etter at Norsk Psykologforening tidligere har hatt ansvar for samlingene
Rundt 150 psykologer fra Kautokeino i nord til Lindesnes i sør, vil møtes gjennom fem regionale samlinger i henholdsvis Tønsberg, Tromsø, Bergen, Oslo og Trondheim.
– Utvalget har forstått at det viktigste for å redusere tvang og samtidig forebygge alvorlige hendelser, er å styrke behandlingstilbudene, sier vår visepresident for fag og profesjon.
Bø i Telemark: Når kommunepsykolog Brita Rønning Iversen er på jobb, behandler hun ikke enkeltpersoner, hun utvikler gode tjenester.
Østensjø bydel i Oslo: En psykolog for dem som ikke nyttiggjør seg av tradisjonelle hjelpetilbud. Som heier fram normaliteten, spesielt når gutta og bekjemper sosial ulikhet i helse.
– Arbeidet med å forebygge selvmord starter med å sørge for at barn og unge vokser opp i trygge omgivelser og har noen å gå til når de sliter.
Ni av ti kommuner mener psykologene hjelper dem å nå viktige helsepolitiske mål.
Emneord: forebygging
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.