Positiv utvikling for psykologer i kommunene

Jannicke Leknes

Jannicke Leknes

115 kommuner hadde i 2013 til sammen 180 psykologstillinger gjennom en ordning med tilskudd fra Helsedirektoratet. Det tilsvarer en økning på 40 prosent fra 2012. Helsedirektoratet tror økningen vil fortsette.

De oppløftende tallene ble presentert av Jannicke Leknes, seniorrådgiver i avdeling for psykisk helse og rus i Helsedirektoratet da Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid for voksne i kommunene (NAPHA) 2.-3. april arrangerte den første av fem nettverksamlinger for kommunepsykologer.

Optimisme

– Økningen gjør meg optimistisk. 40 prosent økning på ett år er mye. I tillegg er potten å søke på økt med 40 millioner kroner fra i fjor til i år, til totalt 100 millioner, sa Leknes.

I tillegg kommer psykologer kommunene har ansatt utenom.

Les også: 100 millioner til kommunepsykologer

Selv om mer enn halvparten av landets kommuner fortsatt mangler psykologkompetanse i helsetjenestene, mener Leknes det er grunn til å tro at situasjonen vil endre seg raskt.

– Positive erfaringer med ordningen så langt, politisk vilje sammen med samhandlingsreformen som stiller økte kompetansekrav til kommunene, peker mot en videre satsing på flere psykologer i kommunene, sier hun.

Økt samarbeid

Ordningen har blant annet ført til økt samarbeid mellom ulike kommunale instanser og faggrupper. Utfordringer som tidligere ble behandlet separat, ses nå i større grad i sammenheng. Det er dessuten mange steder blitt lavere terskel for å søke psykologhjelp.

Denne våren vil NAPHA for første gang gjennomføre nettverkssamlinger for psykologer i kommunene, etter at Norsk Psykologforening tidligere har hatt ansvar for samlingene

Rundt 150 psykologer fra Kautokeino i nord til Lindesnes i sør, vil møtes gjennom fem regionale samlinger i henholdsvis Tønsberg, Tromsø, Bergen, Oslo og Trondheim.

Gå til satsingsområdet Psykolog i kommunen

Emneord: forebygging

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.