Papirløse må ha rett til helsehjelp

Regjeringen må legge til rette for at papirløse får grunnleggende helsehjelp. Det mener Kirkens Bymisjon, Røde Kors og ti andre organisasjoner, deriblant Norsk psykologforening.

«Vi oppfordrer regjeringen til å gi papirløse som oppholder seg i Norge reell tilgang til helsehjelp, basert på medisinske vurderinger, yrkesetiske retningslinjer og menneskerettslige prinsipper», skriver organisasjonene i et opprop som ble presentert i forbindelse med et seminar i Røde Kors’ lokaler i Oslo onsdag 28. januar.

Oppropet er oversendt helseminister Bent Høie. Bak oppropet står Røde Kors, Kirkens Bymisjon, Amnesty International, Leger uten grenser, Antirasistisk Senter, NOAS, LHLs internasjonale tuberkulosestiftelse, Norsk Folkehjelp, Den norske legeforening, Den norske jordmorforening, Norsk Sykepleierforbund og Psykologforeningen.

I dag har papirløse som oppholder seg i Norge kun rett på øyeblikkelig hjelp, og må betale de faktiske kostnadene for helsehjelpen de mottar. Det betyr at en marginalisert gruppe mennesker som i mange tilfeller lever i nød, har svært begrenset tilgang til medisinsk behandling. Dette strider med grunnleggende menneskerettigheter, mener organisasjonene.

– Det er helt uakseptabelt at vi har mennesker i Norge med stort behov for både somatisk og psykisk helsehjelp som ikke får tilgang til dette fordi de er papirløse. Vi som helsepersonell har en soleklar plikt til å hjelpe mennesker - helt uavhengig av deres status. Regjeringen må derfor sørge for nødvendige rammebetingelser slik at de ordinære helsetjenestene kan yte hjelp basert på faglige vurderinger, sier presidenten i  Psykologforeningen, Tor Levin Hofgaard.

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.