29. januar 2015
Regjeringen må legge til rette for at papirløse får grunnleggende helsehjelp. Det mener Kirkens Bymisjon, Røde Kors og ti andre organisasjoner, deriblant Norsk psykologforening.
«Vi oppfordrer regjeringen til å gi papirløse som oppholder seg i Norge reell tilgang til helsehjelp, basert på medisinske vurderinger, yrkesetiske retningslinjer og menneskerettslige prinsipper», skriver organisasjonene i et opprop som ble presentert i forbindelse med et seminar i Røde Kors’ lokaler i Oslo onsdag 28. januar.
Oppropet er oversendt helseminister Bent Høie. Bak oppropet står Røde Kors, Kirkens Bymisjon, Amnesty International, Leger uten grenser, Antirasistisk Senter, NOAS, LHLs internasjonale tuberkulosestiftelse, Norsk Folkehjelp, Den norske legeforening, Den norske jordmorforening, Norsk Sykepleierforbund og Psykologforeningen.
I dag har papirløse som oppholder seg i Norge kun rett på øyeblikkelig hjelp, og må betale de faktiske kostnadene for helsehjelpen de mottar. Det betyr at en marginalisert gruppe mennesker som i mange tilfeller lever i nød, har svært begrenset tilgang til medisinsk behandling. Dette strider med grunnleggende menneskerettigheter, mener organisasjonene.
– Det er helt uakseptabelt at vi har mennesker i Norge med stort behov for både somatisk og psykisk helsehjelp som ikke får tilgang til dette fordi de er papirløse. Vi som helsepersonell har en soleklar plikt til å hjelpe mennesker - helt uavhengig av deres status. Regjeringen må derfor sørge for nødvendige rammebetingelser slik at de ordinære helsetjenestene kan yte hjelp basert på faglige vurderinger, sier presidenten i Psykologforeningen, Tor Levin Hofgaard.
Psykolog, lege, sykepleier eller støttespiller: Støtt oppropet for helsehjelp til papirløse. La oss få gjøre jobben vår - gi helsehjelp til dem som trenger det.
Psykologforeningens menneskerettighetsutvalg (MRU) ber barneminister Kjell Ingolf Ropstad ta initiativ for å hente hjem norske barn som har foreldre med IS-tilknytning.
– Ulovlig tvangsmedisinering kan være utbredt i psykisk helsevern, sier sivilombudsmann Aage Thor Falkanger i februarutgaven av Psykologtidsskriftet.
I et brev til Tyrkias president protesterer Psykologforeningen mot fengslingen av tyrkisk menneskerettighetsaktivist.
– Psykologer arbeider ofte i systemer der maktforholdet mellom mennesker er asymmetrisk. Derfor bør de interessere seg for menneskerettigheter.
Shanti Sachane vil ha flere psykologer til internasjonale kriseområder. Hun lover at de skal bli godt ivaretatt. Hun er en av dem som har ansvar for å gjøre nettopp det.
Emneord: menneskerettigheter
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.