28. mars 2015
Det er ikke vitenskapelig grunnlag for å hevde at mennesker med psykiske lidelser i sin alminnelighet er farligere enn andre. Ruslidelser i kombinasjon med alvorlig psykiske lidelser kan imidlertid gi forhøyet voldsrisiko.
Det fremgår av faktaarket Personer med psykiske lidelser og voldsrisiko , som Psykologforeningen har utarbeidet.
Da faktaarket ble publisert i 2014, advarte Psykologforeningens president Tor Levin Hofgaard mot å foreta forenklede koblinger mellom psykiske lidelser og voldsrisiko, slik det kan være en tendens til i kjølvannet av hendelser med stor medieoppmerksomhet.
Gå til intervjuet: Ønsker mer nyansert debatt om vold og psykiske lidelser.
− Resultatet kan være stigmatisering av en stor gruppe mennesker som har det vanskelig nok fra før, sa Hofgaard.
Spekulasjoner i kjølvannet av flytragedien i Alpene og helsetilstanden til annenpilot Andreas Lubitz, gjør det aktuelt å minne om faktaene på ny.
Innimellom har jeg lyst å hive iPhonen til døtrene mine i veggen. Godt foreldreskap handler imidlertid om å veilede barna sine. Ikke å skremme vettet av dem.
Psykisk helse i skolen, personlighetsforstyrrelser og en artikkel om rett til sykmelding som nyansatt var blant de mest leste sakene på psykologforeningen.no i 2018.
«Ingen skal finne seg i vold fra en partner. Vold dreper kjærlighet.» 25. november er FNs dag for bekjempelse av kjønnsrelatert vold.
Psykologene Anne- Kari Torgalsbøen og Peder Kjøs debatterer TV-programmet «Jeg mot meg» i Aftenposten. Psykologene blir ikke enige. Antagelig har de rett begge to.
– Det er språket som gjør oss i stand til å forbinde oss med hverandre. I formidlingen - i språkhandlingen - ligger muligheten for endring; for å forstå barnets verden, for å ta omsorg for barnet i seg selv.
Emneord: kommunikasjon , vold
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.