Hva fungerer for unge rusmisbrukere under 20?

Hvilke behandlingsmodeller fungerer eller virker lovende for unge rusmisbrukere under 20 år? I Atferdssenterets nye rapport ”Modeller for rusbehandling – En kunnskapsoversikt” svarer Terje Ogden, Christine Hassel Kristoffersen og Per Holth.

Modellene som er gått nærmere etter i sømmene, er rettet mot ungdom under 20 år med eksperimenterende og tidlig misbruk.

Last ned rapporten Modeller for rusbehandling – En kunnskapsoversikt.

Det foreligger flest kontrollerte studier med metodisk kvalitet for familie- og nærmiljøbaserte behandlingsmodeller, men de tre forfatterne har også funnet relevant litteratur om institusjonsbehandling og behandlingskollektiver for rus.
Forskningen viser blant annet at familieterapi er bedre enn andre behandlingstilnærminger utenfor institusjon.

Familie- og nærmiljøfokuserte modeller viser positive resultater på tvers av grupper, type rusmisbruk, type rusmiddel, komorbide forstyrrelser, alder, kjønn og etniske bakgrunn.

Lovende virker blant annet intervensjoner for å motiverer for behandling, forebygge frafall og bruke tillærte kognitive og atferdsmessige ferdigheter. Det samme gjør positive belønningssystemer for å engasjere ungdommen underveis i behandlingsprosessen.

Terapeutisk allianse med ungdom og foreldre viser også gode behandlingsresultater.

Arbeidet med en kunnskapsoversikten ble igangsatt i 2010 som et ledd i Bufdirs FoU-plan og Bufetats handlingsplan for rusarbeidet (2010 – 2011). Unge med alvorlige atferdsvansker og rusproblematikk (vedvarende misbruk av rusmidler) er en målgruppe som etaten allerede i dag gir et tilbud til.

Emneord: barn , og , unge

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.