10. oktober 2013 (endret 11. oktober 2013)
Psykolog-
foreningen gratulerer med Verdensdagen for psykisk helse. Ikke minst alle frivillige og kommuner som er med på å dra lasset i lokalmiljøene for å gjøre årets tema – «Se hverandre, gjør en forskjell» – til mer enn et munnhell.
– Vi har alle et ansvar for å skape et miljø som legger til rette for god psykisk helse, og som forebygger mobbing og ensomhet. Det ansvaret har vi i kraft av å være mennesker, og er uavhengig av posisjon og status, sier Psykologforeningens president, Tor Levin Hofgaard.
Han gir honnør til organisasjonen Mental Helse som siden 2003 har koordinert arbeidet med Verdensdagen i Norge i samarbeid med Helsedirektoratet.
– Mylderet av aktiviteter over hele landet tyder på at organisasjonen har klart å skape et stort engasjement for å demontere tabuer om vårt største folkehelseproblem og samtidig vise hva som skal til for bygge god psykisk helse, sier han.
Tor Levin Hofgaard. Foto: Arne Olav Hageberg
Verdensdagen er dagen for Norges største opplysningskampanje om psykisk helse og markeres i over 150 land fra Argentina til Sør-Afrika, fra Yemen til Nederland. Fenomenet så dagens lys i 1992, da World Federation for Mental Health (WFMH) bestemte at 10. oktober hvert år skal brukes til å fremme bevisstheten om psykisk helse.
På Verdensdagen 2013 er budskapet at vi alle kan gjøre en forskjell i eget og andres liv. Vi blir utfordret til å se menneskene vi omgås daglig, uavhengig om de ansees som venner eller bekjente, heter det på nettsiden til Verdensdagen for psykisk helse som i år har barn og unge som hovedmålgruppe.
At Verdensdagen har innflytelse, vises ikke minst av at Bondelaget 10. oktober lanserer en egen nettside om psykisk helse i landbruket.
På nettsiden finner du åtte forskjellige intervjuer som gir innblikk i ulike sider ved psykisk helse: Fra bonden med egne erfaringer med psykisk lidelser til fagpersoner fra Rådet for psykisk helse.
10. oktober er dagen for å sette økt fokus på psykisk helse verden over. Årets internasjonale tema er selvmordsforebygging.
Bare 16 prosent vurderer tilgjengeligheten til psykisk helsehjelp i egen kommune som god, viser tall fra Helsepolitisk barometer for 2019.
Jeg er et vandrende genetisk eksperiment: Jeg er enegget tvilling. Det er ingen tvil om at genene er viktige, men genene kan ikke oppdra barna våre. Det er det bare vi foreldre som kan gjøre.
Hvordan bidrar samfunnspsykologer til å skape et bedre samfunn? Om Book of Mormon, «generasjon prestasjon» og Guds død.
Bø i Telemark: Når kommunepsykolog Brita Rønning Iversen er på jobb, behandler hun ikke enkeltpersoner, hun utvikler gode tjenester.
Emneord: Verdensdagen , barn og unge , forebygging
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.