28. oktober 2011
Helsedirektoratet gjennomgår nå helsesektorens innsats etter terrorhendelsene 22. juli, blant annet det psykososiale tjenestetilbudet. Endelig rapport skal foreligge innen 9. mars 2012.
– Arbeidet vil være helsesektorens egenvurdering basert på aktørenes egne planer. Det har som formål å dokumentere og vurdere hvordan sektoren håndterte hendelsene i regjeringskvartalet og på Utøya, sier assisterende helsedirektør Bjørn Guldvog.
Helsedirektoratet har etablert et eget prosjekt ledet av professor Inggard Lereim, NTNU. En internasjonal referansegruppe blir også opprettet.
– Både spesialist- og kommunehelsetjenestens roller og ansvar blir gjenstand for gjennomgang. Det blir spesielt viktig å se på akuttmedisinske somatiske tjenester i og utenfor sykehus, og det psykososiale tjenestetilbudet som ble etablert for pårørende, overlevende, innsatspersonell og andre berørte, sier assisterende helsedirektør Bjørn Guldvog.
Ni av ti kommuner mener psykologene hjelper dem å nå viktige helsepolitiske mål.
Regjeringen vi ha flere psykologer i kommunene. Nå kan du søke tilskudd til rekruttering.
God tilgang til psykisk helsehjelp, skepsis til institusjonalisering. Slik lød gjennomgangsmelodien da Norge utvekslet erfaringer med baltiske land om frivillige organisasjoners bidrag til å utvikle psykiske helsetjenester.
Folkehelseinstituttet avliver myten om at folk har lav terskel for å definere «vanlige problemer» som psykiske lidelser de søker hjelp for.
– Vi har fått mye makt med årene. Vi skal forvalte ansvaret vårt med ydmykhet. Vi skal samarbeide med mange andre yrkesgrupper.
Ingen trenger fortelle ordføreren i Lørenskog at det lønner seg med psykolog i kommunen. Hun har erfart det i eget lokalsamfunn. − Folkehelsearbeid er en suksessfaktor, mener hun.
Emneord: førstelinjen
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.