03. juli 2013 (endret 04. juli 2013)
Donald N. Bersoff, president i American Psychological Association (APA), har opplevd på nært hold hva det vil si at krigstraumatiserte ikke får psykisk helsehjelp. Derfor har han valgt å fronte problemstillingen i verdens største organisasjon for psykologer.
I regi av Psykologforeningen møtte han 3. juli deler av det norske militærpsykologiske fagmiljøet i Oslo.
APAs fremste tillitsvalgte var tidlig på banen med å gjøre kampen for gode psykologiske behandlingstilbud til prioritet nr. 1 i sin periode, først som styremedlem, nå som president i 12 måneder. Initiativet er mer personlig motivert enn man kan ane:
Faren kom hjem fra Europa i 1946 etter å ha tjenestegjort på alliert side som ingeniør under Andre verdenskrig.
- Han var taus og deprimert, og ingen klart helt å sette ord på problemene. Han snakket aldri om krigen, orket ikke å se krigsfilmer, orket ikke å kjøpe noe som var blitt produsert i Tyskland eller Japan. Hadde diagnosen Posttraumatisk stressyndrom (PTSD) eksistert på den tiden, ville den ha passet på faren min, sier Bersoff til psykologforeningen.no.
I perioden 1964-68, 20 år etter farens hjemkomst, tjenestegjorde APA-presidenten selv som psykolog i det amerikanske luftvåpenet under Vietnamkrigen.
- Jeg har sett med egne øyne hvilken effekt krig kan ha på kropp og sinn, både for dem som er direkte involvert i krigshandlinger og deres familier. Jeg vet hvilken forskjell det kan gjøre med god psykologisk hjelp, sier han.
Han er derfor opptatt av at APA bidrar til å sørge for at det til enhver tid utdannes nok psykologer med spesialkunnskaper om militært personells psykiske belastninger.
Et tema som har vokst fram i kjølvannet av dette interessefeltet , er knyttet til soldater som er blitt seksuelt trakassert under tjeneste.
- Vi regner med 26 000 tilfeller bare det siste året, men bare 300 ble tilbudt behandling. Dette er altså et sterkt underkommunisert problem, og føyer seg inn i rekken av problemområder der psykologer har en jobb å gjøre, sier han.
«Ingen skal finne seg i vold fra en partner. Vold dreper kjærlighet.» 25. november er FNs dag for bekjempelse av kjønnsrelatert vold.
Shanti Sachane vil ha flere psykologer til internasjonale kriseområder. Hun lover at de skal bli godt ivaretatt. Hun er en av dem som har ansvar for å gjøre nettopp det.
«Det er ikke vitenskapelig grunnlag for å hevde at mennesker med psykiske lidelser i sin alminnelighet er farligere enn andre.»
Lovendringer som gjelder fra 1. januar skal blant annet hjelpe barn å fortelle om vold og overgrep uten frykt for straff fra foreldrene.
En soleklar medaljevinner. Og fredag 10. november skjedde det: Per Isdal ble tildelt St. Olavs orden for sin kamp mot vold i nære relasjoner.
Emneord: behandling
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.