27. mai 2011 (endret 31. mai 2011)
Cirka 54 000 barn og unge ble behandlet i psykisk helsevern i 2010, en økning på 3,6 prosent fra året før i følge nye data fra Norsk pasientregister. Over halvparten av pasientene var gutter.
I aldersgruppen over 15 år er det imidlertid flere jenter enn gutter. Langt de fleste av pasientene fikk poliklinisk behandling (96 prosent).
Vanligste henvisningsgrunner for de eldste pasientene var
For de eldste jentene var også mistanke om angstlidelse en hyppig henvisningsgrunn.
I Opptrappingsplanen for psykisk helse var det satt en målsetting om at fem prosent av befolkningen under 18 år skulle tilbys behandling i psykisk helsevern for barn og unge.
I 2010 var tallet oppe i 4, 8 prosent. Både Helse Vest og Helse Midt-Norge hadde i 2010 dekningsgrad på ca fire prosent, mens Helse Nord fremdeles har høyest dekningsgrad på syv prosent.
Last ned Norsk pasientregisters rapport Aktivitetsdata for psykisk helsevern for barn og unge 2010.
Synet på hva psykologer kan bidra med på skolene er litt snevert, mener PPT-leder Andrea Kanavin Grythe. I en ny rapport forklarer hun hvordan de kan hjelpe elever gjennom klassekameratene og lærerne deres.
Her finner du eksempler på hvordan PPT følger opp elever og ansatte i grunnskolen. Historiene er hentet fra virkeligheten, men personene er anonymiserte.
Bare 16 prosent vurderer tilgjengeligheten til psykisk helsehjelp i egen kommune som god, viser tall fra Helsepolitisk barometer for 2019.
Rekk opp hånda de som mener de kjenner hovedstadsprosessen bedre enn Psykologforeningens tillitsvalgte, Birgit Aanderaa.
Siri Næs stakk hodet fram for «den gylne regel», og se – det sitter der ennå.
Jeg er et vandrende genetisk eksperiment: Jeg er enegget tvilling. Det er ingen tvil om at genene er viktige, men genene kan ikke oppdra barna våre. Det er det bare vi foreldre som kan gjøre.
Emneord: barn og unge , behandling , opptrappingsplanen , spesialisthelsetjenesten
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.