07. januar 2015 (endret 09. januar 2015)
Suksessen med oppsøkende ACT-team gjør at helse- og omsorgsminister Bent Høie ønsker seg flere av samme slag. Det fremkom da han 7. januar holdt den såkalte sykehustalen, der han gir signaler om politiske mål og forventninger til sykehusene i 2015.
ACT-team er et tiltak som er rettet mot de dårligste pasientene; personer som ikke klarer å dra nytte av eksisterende behandlings- og oppfølgingstilbud. Før jul presenterte Helsedirektoratet sin evalueringsrapport som omfatter 14 team. Evalueringen viser oppløftende resultater: Pasientene blir friskere, antall liggedøgn halveres og tvangsbruken reduseres med 70 prosent for de sykeste pasientene. Både brukere og team-ansatte er godt fornøyd.
Gå til Helsedirektoratets evaluering av ACT-team.
Dette vil helse- og omsorgsministeren naturlig nok ha mer av og henviste til de 10 millionene til formålet i forliket til statsbudsjettet for 2015.
– Pasientens helsetjeneste handler ikke om å leve livet på institusjon. Det handler om en åpen og oppsøkende tjeneste som gjør det mulig å mestre livet, selv om man har utfordringer med rus eller sin psykiske helse, sa Høie og benyttet anledningen til å takke de ansatte i helsetjenesten for den daglige innsatsen.
Talen, som i tillegg til å inneholde styringssignaler til helseforetakene, gir også rikelig anledning for helsestatsråden til å presentere regjeringens egen skryteliste
Høie fremhevet blant annet:
Rekk opp hånda de som mener de kjenner hovedstadsprosessen bedre enn Psykologforeningens tillitsvalgte, Birgit Aanderaa.
Siri Næs stakk hodet fram for «den gylne regel», og se – det sitter der ennå.
På samme dag Norge skrev under på en erklæring om å prioritere psykisk helse, er det trist å være vitne til utviklingstrekk som peker i en annen retning enn «raushet» - tema for Verdensdagen 10. oktober.
– Minst tre ting må være på plass for at pakkeforløpene for psykisk helse skal fungere etter hensikten, sier visepresident i Psykologforeningen, Heidi Svendsen Tessand.
Psykologforeningens oppskrift for bedre samhandling om psykisk helse for barn og unge: • Forløpsgaranti framfor pakkeforløp • Gode psykologtjenester i kommunen • Lytte til unges egne råd om hva de trenger.
Forandringsfabrikken er ute med råd om god praksis i psykisk helsevern for barn og unge. «Bli kjent for trygghet», lyder ett av dem.
Emneord: brukere
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.