06. oktober 2014 (endret 13. november 2014)
Psykologene May-Britt Moser og Edvard I. Moser fikk 6. oktober beskjed om at de får Nobelprisen i fysiologi og medisin for 2014. Forsker-
ekteparet får prisen for sine oppdagelser av celler som utgjør et slags "indre GPS" i hjernen og dermed gjør det mulig å orientere seg i rommet.
Slik lyder spørsmålene som anskueliggjør betydningen av forskningsinnsatsen til nevropsykologene May-Britt og Edvard Moser. 6. oktober ble det kunngjort at de vil bli tildelt Nobelprisen i medisin og fysiologi for 2014 for sitt arbeid med å kartlegge stedsansen i hjernen.
Last ned prisbegrunnelsen fra Karolinska Institutet
Gjennombruddet kom i 2005 da de to forskerne oppdaget en av nøkkelkomponentene i hjernens navigasjonssystem, de såkalte gittercellene.
Den påfølgende forskningen viste at cellene gjør det mulig å avgjøre hvor vi er i rommet og å orientere oss.
Prisen deles med John O´Keefe som i 1971 oppdaget en viktig komponent i navigasjonssystemet. Han fant ut at en type nervecelle i hippocampus allerede var aktivert i hjernen på rotter som befant seg på et spesielt sted i rommet. På andre steder ble andre celler aktivert. O´Keefe konkluderte med at disse "sted-cellene" i rottas hjerne utgjør et nevrologisk kart over rommet.
Leder Marianne Løvstad i Norsk Nevropsykologisk Forening (NNF) gratulerer Edvard og May-Britt Moser med Nobelprisen. Hun sier det er en stor anerkjennelse først og fremst av deres arbeid, men også av hjerneforskningen som fagfelt.
Les intervju May-Britt og Edvard Moser i Psykologtidsskriftet i 2011.
– Hjerneforskningen har de siste to tiårene revolusjonert vår kunnskap om normalfunksjoner og patologi. Denne kunnskapsrevolusjonen er ekteparet Moser blant de fremste representantene for. Det er svært gledelig og inspirerende at norske forskningsmiljøer kan få tilstrekkelig spillerom på hjemmebane til å kunne hevde seg på Nobel-nivå. Dette er en stor dag for hjerneforskningen, sier Løvstad.
Også Psykologforeningens president Tor Levin Hofgaard er snar med å gratulere:
– Ekteparet Moser jobber på mange måter med et av grunntemaene i psykologien: Hvordan vi oppfatter verden og orienterer oss i den. Jeg håper prisen vil bidra til å stimulerer flere til å kaste seg over et betydningsfullt fagfelt som nevropsykologi, sier han.
Ekteparet er de første nordmennene som tildeles Nobelprisen i medisin, May-Britt Moser den tiende kvinnen.
Omid V. Ebrahimi gir oss svar om psykisk helse under pandemien og bruker forskerblikket når han møter pasienter på klinikken.
Parforholdet kan være en viktig drivkraft i bedringsprosesser ved spiseforstyrrelser, fremgår det av marsutgaven av Psykologtidsskriftet.
«Komplisert sorg» er blitt en del av WHO´s diagnosemanual. I augustutgaven av Psykologtidsskriftet vender Atle Dyregrov tommelen opp, men mener barn og unge som sørger ikke blir godt nok ivaretatt.
Redaksjonen i tidsskriftet Psykologi klinker i juniutgaven til med temanummer om psykoanalysens plass i et moderne helsevesen.
Forskning om kvalitet på kartleggingsverktøy og diagnosedebatt om personlighetsforstyrrelser. Aprilutgaven av Psykologtidsskriftet er i handelen.
Plastponnier som utfordrer kjønnsidentiteten og forskerkritikk av oppfatningen om at unge jenters psykiske helse stadig forverres. Februarutgaven av Psykologtidsskriftet er i handelen.
Emneord: forskning
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.