Får Nobelprisen for å ha oppdaget hjernens navigasjonssystem

Foto: Geir Mogen,NTNU

Foto: Geir Mogen, NTNU

Psykologene May-Britt Moser og Edvard I. Moser fikk 6. oktober beskjed om at de får Nobelprisen i fysiologi og medisin for 2014. Forsker-
ekteparet får prisen for sine oppdagelser av celler som utgjør et slags "indre GPS" i hjernen og dermed gjør det mulig å orientere seg i rommet. 

  • Hvordan vet vi hvor vi er?
  • Hvordan kan vi finne veien fra ett sted til et annet?
  • Og: Hvordan kan vi lagre informasjonen på en måte slik at vi finner samme vei nesten gang vi vil tilbake der vi var?

Slik lyder spørsmålene som anskueliggjør betydningen av forskningsinnsatsen til nevropsykologene May-Britt og Edvard Moser. 6. oktober ble det kunngjort at de vil bli tildelt Nobelprisen i medisin og fysiologi for 2014 for sitt arbeid med å kartlegge stedsansen i hjernen.

Last ned prisbegrunnelsen fra Karolinska Institutet

Gitterceller

Gjennombruddet kom i 2005 da de to forskerne oppdaget en av nøkkelkomponentene i hjernens navigasjonssystem, de såkalte gittercellene.

Den påfølgende forskningen viste at cellene gjør det mulig å avgjøre hvor vi er i rommet og å orientere oss. 

Prisen deles med John O´Keefe som i 1971 oppdaget en viktig komponent i navigasjonssystemet. Han fant ut at en type nervecelle i hippocampus allerede var aktivert i hjernen på rotter som befant seg på et spesielt sted i rommet. På andre steder ble andre celler aktivert. O´Keefe  konkluderte med at disse "sted-cellene" i rottas hjerne utgjør et nevrologisk kart over rommet.

Leder Marianne Løvstad i Norsk Nevropsykologisk Forening (NNF) gratulerer Edvard og May-Britt Moser med Nobelprisen. Hun sier det er en stor anerkjennelse først og fremst av deres arbeid, men også av hjerneforskningen som fagfelt.

Les intervju May-Britt og Edvard Moser i Psykologtidsskriftet i 2011.

Kunnskapsrevolusjon

– Hjerneforskningen har de siste to tiårene revolusjonert vår kunnskap om normalfunksjoner og patologi. Denne kunnskapsrevolusjonen er ekteparet Moser blant de fremste representantene for. Det er svært gledelig og inspirerende at norske forskningsmiljøer kan få tilstrekkelig spillerom på hjemmebane til å kunne hevde seg på Nobel-nivå. Dette er en stor dag for hjerneforskningen, sier Løvstad.

Også Psykologforeningens president Tor Levin Hofgaard er snar med å gratulere:

– Ekteparet Moser jobber på mange måter med et av grunntemaene i psykologien: Hvordan vi oppfatter verden og orienterer oss i den. Jeg håper prisen vil bidra til å stimulerer flere til å kaste seg over et betydningsfullt fagfelt som nevropsykologi, sier han.

Ekteparet er de første nordmennene som tildeles Nobelprisen i medisin, May-Britt Moser den tiende kvinnen.

Emneord: forskning

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.