12. mai 2014
«Psykologer må avvise all deltakelse i propaganda, psykologisk krigføring og annen aktivitet som kan bidra til å øke konfliktnivået i Ukraina». Slik lyder den klare oppfordringen fra Den europeiske føderasjonen av psykologforeninger, EFPA, som også Norsk psykologforening er medlem av.
European Federation of Psychologists Association ser med stigende bekymring på utviklingen I Ukraina og oppfordrer sine 36 nasjonale medlemsorganisasjoner til å uttrykke støtte til psykologkolleger i det konfliktrammede landet. I en uttalelse fra EFPAs styre, oppfordres de nasjonale psykologforeningene til å påpeke psykiske helseeffekter av det som nå skjer i Ukraina og andre land i regionen.
President Tor Levin Hofgaard sier det er viktig at psykologer uttrykker bekymring for det som skjer i hjertet av Europa.
Tor Levin Hofgaard
– Psykologer må klart avvise all deltakelse i propaganda og psykologisk krigføring. Vi bør også advare tydelig mot nasjonalisme, og vektlegge betydningen av det vi har felles som mennesker fremfor det som skiller oss. I tillegg bør vi tilby vår direkte støtte til arbeidet med konflikthåndtering og dialog, sier han.
I slutten av april deltok han på et felles europeisk møte i den europeiske psykologføderasjonen . I alle samtaler var temaet Ukraina og faren for en ny stor krig i Europa.
– Møtet med baltiske kolleger gjorde størst inntrykk. Psykologer fra Litauen, Latvia og Estland opplever at deres egen frihet er direkte truet. De fortalte om massiv propaganda i russiske medier. Om uroen som vokser innenfor egne grenser. For disse er Russlands ambisjoner skremmende. Og deres nære historie som del av Sovjetunionen et skrekkscenario.
Hofgaard sier at psykologer vet vi mye om menneskers reaksjon på ensrettet informasjon, gruppetenkning, psykologisk krigføring og direkte krig.
– Da har vi ansvar for å ta ordet. For å si ifra, og for å advare, sier Hofgaard.
EMC 13/2014: European psychology and the Ukraine conflict
Dear colleagues,
The developments of the past weeks in Ukraine are a reason for great concern about the further unfolding of the conflict and the potential negative impacts on human rights, well-being and health of people in Europe.
EFPA’s Executive Council has issued the following statement. Your association is asked to give due publicity to this statement and to initiate any action that may contribute to the peaceful resolution of the conflict and to alleviate the burden on those affected by it.
The European Federation of psychologists Associations (EFPA) herewith:
On behalf of the Executive Council
Prof. dr. Robert A. Roe, President of EFPA
Norsk psykologforening støtter avgjørelsen fra Den europeiske psykologføderasjonen. – Vi kan ikke akseptere at det russiske psykologforbundet ikke tar avstand fra krigen i Ukraina, sier president Håkon Skard.
Efpa ønsker å finne ut mer om norske psykologers holdninger til bruk av tester i sitt arbeid.
Psykolog, lege, sykepleier eller støttespiller: Støtt oppropet for helsehjelp til papirløse. La oss få gjøre jobben vår - gi helsehjelp til dem som trenger det.
Psykologforeningens menneskerettighetsutvalg (MRU) ber barneminister Kjell Ingolf Ropstad ta initiativ for å hente hjem norske barn som har foreldre med IS-tilknytning.
– Ulovlig tvangsmedisinering kan være utbredt i psykisk helsevern, sier sivilombudsmann Aage Thor Falkanger i februarutgaven av Psykologtidsskriftet.
I et brev til Tyrkias president protesterer Psykologforeningen mot fengslingen av tyrkisk menneskerettighetsaktivist.
Emneord: EFPA , menneskerettigheter , vold
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.