02. april 2014 (endret 07. april 2014)
Europa-
kommisjonen har bedt de europeiske fagmiljøene utarbeide et veikart som skal vise hvordan mer forskning kan bidra til å redusere psykiske lidelser i Europa.
Professor i biologisk og medisinsk psykologi ved Universitetet i Bergen, Robert Murison, sier til Forskningsrådets nettsider at helseøkonomene har kommet på banen med tall og statistikk som dokumenterer svart på hvitt hva forskjellige sykdommer koster samfunnet
– Denne gjennomgangen viser klart at forskningen på psykisk helse er kraftig underfinansiert, forteller han.
Murison har blant annet vært forskningsleder i Forskningsrådets Program for psykisk helse, og har organisert den såkalte Øyer-konferansen om psykisk helse i en årrekke.
Forskningen på psykisk helse i Europa skal organiseres innenfor prosjektet Roadmap for Mental Health Research in Europe (ROAMER).
Arne Holte
ROAMER hører hjemme i EUs forsknings- og innovasjonsprogram Horisont 2020 . En av pådriverne for prosjektet er Arne Holte, assisterende direktør ved Folkehelseinstituttet.
Holte har blant annet koordinert arbeidsgruppen som gir råd om nevrobiologisk forskning i ROAMER. Han deltar dessuten i arbeidsgruppen som skal gi råd til EU-kommisjonen om psykisk folkehelse.
Arne Holte har tidligere presentert beregninger som tyder på at psykiske lidelser koster samfunnet mellom 60 og 70 milliarder kroner i året, bare i Norge.
– Dette handler til syvende og sist om menneskeskjebner, sier Holte til Forskningsrådets nettsider.
Han påpeker at det er ca. 5-600 selvmord i Norge hvert år, og at mange av disse skjer blant mennesker med alvorlig psykisk lidelse.
– Mennesker med psykiske lidelser lever 15-20 år kortere enn resten av befolkningen, og psykiske lidelser er en like sterk risikofaktor for tidlig død som for eksempel sigarettrøyking er, understreker Holte, som refererer til at antallet trafikkdrepte for tiden ligger under 200 mennesker i året.
Omid V. Ebrahimi gir oss svar om psykisk helse under pandemien og bruker forskerblikket når han møter pasienter på klinikken.
Parforholdet kan være en viktig drivkraft i bedringsprosesser ved spiseforstyrrelser, fremgår det av marsutgaven av Psykologtidsskriftet.
Bø i Telemark: Når kommunepsykolog Brita Rønning Iversen er på jobb, behandler hun ikke enkeltpersoner, hun utvikler gode tjenester.
Østensjø bydel i Oslo: En psykolog for dem som ikke nyttiggjør seg av tradisjonelle hjelpetilbud. Som heier fram normaliteten, spesielt når gutta og bekjemper sosial ulikhet i helse.
– Arbeidet med å forebygge selvmord starter med å sørge for at barn og unge vokser opp i trygge omgivelser og har noen å gå til når de sliter.
Emneord: forebygging , forskning
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.