En stemme fra førstelinjen

”Forebyggende arbeid” kan fort bli et litt ullent begrep. Heidi Tessand har gjort det til en kunst å beskrive hva det innebærer i praksis, ved å formidle historier fra virkeligheten om barn og unge i Ski kommune. Nå skal hun gi stemme til psykologforeningens.nos blogg om hverdagen som kommunepsykolog.

Heidi Tessand brenner for gode psykiske helsetjenester i førstelinjen og har et formidlingsbehov som går utenpå det meste. Både overfor stortingspolitikere og i avisspalter har hun ved flere anledninger konkretisert hva hun mener et godt psykisk helsearbeid i kommunen. Historiene henter hun fra hverdagen i Hjelper’n, et team som holder til på helsestasjonen i Ski kommune i Akershus. 

Identifikasjon

Stikkordet er identifikasjon:
- Får forebyggingsarbeidet trekk vi kan kjenne oss igjen i; et ansikt, forstår vi lettere hvordan det kan utgjøre en viktig forskjell, sier hun.

I Hjelper´n har Heidi vært ansatt på deltid i cirka fire år. Hjelper’n tilbyr lett tilgjengelig psykisk helsehjelp til barn, ungdom og deres familier og har ansatt både psykologer og helsearbeidere med kunnskap om psykisk helse.

Hverdagsarenaer

Heidis arena er gjerne foreldremøter, skolegården, klasserommet, barnehagen og hjemmene til dem som mener hun kan hjelpe.
- Det er i folks hverdag, der livet leves, jeg kan gjøre størst forskjell, sier hun

Les intervjuet Psykolog der livet leves.

Som kommunepsykolog er hun opptatt av normalitet og hvordan man kan unngå å sykeliggjøre barns reaksjoner på store belastninger.

- I møte med dem jeg hjelper, er det viktig for meg å fremstå som en vanlig person. Overfor en ekspert vil mange låse seg. Som kommunepsykolog ønsker jeg en pragmatisk og ydmyk innstilling til hjelperollen. Jeg retter først og fremst oppmerksomheten mot miljøet barna strever i. I svært mange tilfeller er det her vi raskt kan sette inn billige tiltak som virker.

Ta folk på alvor

Hun medgir at det er utfordrende:
- Jeg ønsker ikke å bagatellisere folks problemer.  Men det går an å ta problemer på alvor uten å sykeliggjøre. Vi må ikke lage et samfunn der alle trenger psykolog. De færreste som strever er psykisk syke. Mye handler om å ta tak i folks nærmiljø.  I tillegg er har jeg som psykolog kompetanse til å fange opp de som virkelig strever, og som trenger utredning, diagnostisering og behandling i spesialisthelsetjenesten, sier hun.

Nå overtar hun stafettpinnen etter Birgit Valla som har permisjon som blogger fordi hun skriver bok. Heidi håper på gode diskusjoner og tar mål av seg til å gå i aktiv dialog med dem som tar i bruk kommentarfeltet.
- Kommunepsykologi er et felt i stadig utvikling. Jeg har noen erfaringer, andre ha sine. Jeg håper bloggen kan bli et sted hvor vi kan dele med hverandre.

Les også:

En hån mot psykisk syke

Hvor er raseriet nå?

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.