16. desember 2014
«Veiledning er nøkkelen til kvalitetssikring av yngre psykologers kliniske virksomhet og utgjør en sentral del av erfarne psykologers arbeidsoppgaver. Men ikke la deg lure: En god terapeut er ikke nødvendigvis også en god veileder.»
Tone Therese Schøyen
Ordene er Tone Schøyens, spesialist i klinisk voksenpsykologi og ansatt ved Bærum DPS. Høsten 2014 fullførte hun Psykologforeningens veilederutdanning.
I forbindelse med at ny veilederutdanning starter 12. mars 2015 med påmeldingsfrist 15. januar, publiserer vi hennes essay om erfaringene hun har gjort seg.
Last ned essayet Refleksjoner om veiledning.
Schøyen hadde praktisert veiledning i flere år før hun begynte på utdanningen og likte godt å veilede.
– Men veiledningen bar nok preg av å være noe ustrukturert, med litt tilfeldige og intuitive veiledningsintervensjoner fra min side. Jeg hadde ikke satt meg inn i veiledningslitteratur, og manglet faglige begreper om hva jeg egentlig gjorde og hvorfor jeg gjorde det, opplyser hun.
Les om hvordan hun lærte å tåle å se sider ved egen veilederstil, lage rammer rundt veiledningen og hvordan man kan identifisere kandidatens terapeutferdigheter.
Her finner du skjemaer som er relevante for både spesialistutdanningen og profesjonsutdanningen.
På samme måte som en musiker bryter ned deler av musikkstykket og øver på vanskelige partier, må psykologen finne frem til mikroferdigheter, øve, få feedback og øve mer.
Psykologifagets mest effektive læringsverktøy – veiledet praksis – får gradvis større innpass i europeiske psykologutdanninger.
Utfyllende bestemmelser for veiledning i Norsk psykologforenings spesialistutdanning, vedtatt av sentralstyret 21. april 2023 med ikrafttredelse 1.juni 2023.
Norsk drahjelp til utvikling av veilederutdanning i Slovenia vakte oppsikt under kongress i Milano.
Emneord: veiledning
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.