13. november 2012 (endret 14. november 2012)
Som en av de første kommunene i landet har Ski evaluert sine tverrfaglige psykiske helsetjenester. I en ny rapport dokumenterer kommunen at brukerne omfavner tilbudet og at psykologene har en rolle å fylle på et mangfold av nivåer.
Brukerundersøkelsen utgjør en sentral del av rapporten, som er utarbeidet med støtte fra Helsedirektoratet. Samlet sett er brukerne svært fornøyde. De opplevde at det var lett å komme i kontakt med tjenestene og at hjelpen virket.
De ga også tommelen opp for at de ble møtt med respekt og for at de opplevde at meningene deres ble hørt og lagt vekt på i hjelpeprosessen.
Last ned rapporten Hjelper´n – Lav terskel, høy kompetanse.
Rapporten beskriver et mangfold av arbeidsoppgaver: Alt fra kartlegging og vurdering av hjelpebehov og behandling i den enkelte familie, til veiledning av annet kommunalt helsepersonell og kurs- og foredragsvirksomhet. To ansatte holder kurs i depresjonsmestring for ungdom. Det arrangeres også kurs om spillavhengighet for ungdom og foreldre og kurs for barnehageansatte om tilknytning og samspill.
Hjelper´n er et tverrfaglig team som tilbyr lett tilgjengelig psykisk helsehjelp til barn, unge (0-20) og deres familier i Ski kommune med 8000 innbyggere i den aktuelle aldersgruppen. Hjelper´n er lokalisert på helsestasjonen. Teamet er tverrfaglig sammensatt med psykologkollega, en vernepleier med utdanning i kognitiv atferdsterapi, en psykiatrisk sykepleier og en barnevernspedagog med videreutdanning i barns psykiske helse. Helsesøster er viktigste henvisende instans.
I rapporten argumenteres det for hvorfor psykologer har en viktig rolle å spille i kommunen:
” Psykologen vil se symptomer i lys av det sett av risikofremmende og beskyttende faktorer individet samvirker med. I praksis vil det si at i at i stedet for å telle symptomer og avgjøre alvorlighetsgraden av pasienters lidelser ut fra antall symptomer, vil psykologen kartlegge hva slags forhold som ligger rundt barnet, og på hvilken måte barnet blir ivaretatt av sin foreldre og nærmiljø. På det grunnlaget vil det settes i gang tiltak som inkluderer systemet rundt barnet,” heter det.
I 70 prosent av sakene er enten foreldrene, skolen eller barnehagen involvert i tiltakene. Gjennomsnittlig konsultasjonstid er i underkant av fem timer. To tredeler har vært gjennom én til fem konsultasjoner. Cirka 10 prosent får langvarig oppfølging. 77 prosent av sakene blir avsluttet hos Hjelper´n uten henvisning.
Rapporten er utarbeidet av kommunepsykolog Heidi Svendsen Tessand.
Synet på hva psykologer kan bidra med på skolene er litt snevert, mener PPT-leder Andrea Kanavin Grythe. I en ny rapport forklarer hun hvordan de kan hjelpe elever gjennom klassekameratene og lærerne deres.
Her finner du eksempler på hvordan PPT følger opp elever og ansatte i grunnskolen. Historiene er hentet fra virkeligheten, men personene er anonymiserte.
Bare 16 prosent vurderer tilgjengeligheten til psykisk helsehjelp i egen kommune som god, viser tall fra Helsepolitisk barometer for 2019.
Jeg er et vandrende genetisk eksperiment: Jeg er enegget tvilling. Det er ingen tvil om at genene er viktige, men genene kan ikke oppdra barna våre. Det er det bare vi foreldre som kan gjøre.
Hvordan bidrar samfunnspsykologer til å skape et bedre samfunn? Om Book of Mormon, «generasjon prestasjon» og Guds død.
Vi er glade for tilleggsbevilgningen til psykologer i kommunene, men statsbudsjettet for 2019 er først og fremst nøytralt og viderefører etablerte satsinger. Vi ser få tydelige prioriteringer.
Emneord: barn og unge , førstelinjen
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.