04. desember 2012 (endret 07. desember 2012)
Begge foreldre bør få rett og plikt til å hindre samvær hvis de frykter vold og overgrep fra den andre parten, ikke bare den barnet bor hos. Det skriver Psykologforeningen i en høringsuttalelse til den nye barneloven.
Regjeringen vil beskytte barn bedre mot vold og overgrep i nære relasjoner og har foreslått å styrke foreldres ansvar på området. Tidligere i høst ble det derfor foreslått endringer i barneloven: Den barnet bor hos, skal inntil retten har sagt sitt, kunne nekte den andre forelderen samvær hvis det er frykt for at barnet utsettes for vold og seksuelle overgrep.
Psykologforeningen går inn for at retten til å nekte samvær skal gå begge veier. Psykologforeningens president Tor Levin Hofgaard sier det vil kunne oppstå situasjoner der også samværsforelder får informasjon om vold og overgrep hos bostedsforelder.
- Av hensyn til barnet bør derfor begge foreldrene ha en like tydelig plikt og rett til å hindre samvær for å hindre vold og overgrep, ikke bare den som barnet bor hos, sier han.
Regjeringen foreslår at også barn under syv år skal får uttale seg i saken, forutsatt at det er i stand til å danne seg egne synspunkter. Psykologforeningen støtter prinsippet, men understreker at for mange barn vil kunne være en alvorlig belastning å uttrykke sin mening.
- Vi kan vanskelig forhindre foreldres negative reaksjoner på det barnet har uttalt. Vi kan heller ikke være sikre på at barn forstår sannhet på samme måte som voksne eller forstår rekkevidden av det de sier. Slik sett blir det for enkelt når Barne- og likestillingsdepartementet sier at ”barnet er ekspert på sin egen situasjon”, påpeker Hofgaard.
Han sier det er viktig å vurdere nøye hvordan barn skal spørres om sine opplevelser og meninger, og at retten til ikke å uttale seg også må tydeliggjøres for barnet.
Synet på hva psykologer kan bidra med på skolene er litt snevert, mener PPT-leder Andrea Kanavin Grythe. I en ny rapport forklarer hun hvordan de kan hjelpe elever gjennom klassekameratene og lærerne deres.
Her finner du eksempler på hvordan PPT følger opp elever og ansatte i grunnskolen. Historiene er hentet fra virkeligheten, men personene er anonymiserte.
Bare 16 prosent vurderer tilgjengeligheten til psykisk helsehjelp i egen kommune som god, viser tall fra Helsepolitisk barometer for 2019.
Jeg er et vandrende genetisk eksperiment: Jeg er enegget tvilling. Det er ingen tvil om at genene er viktige, men genene kan ikke oppdra barna våre. Det er det bare vi foreldre som kan gjøre.
Hvordan bidrar samfunnspsykologer til å skape et bedre samfunn? Om Book of Mormon, «generasjon prestasjon» og Guds død.
«Ingen skal finne seg i vold fra en partner. Vold dreper kjærlighet.» 25. november er FNs dag for bekjempelse av kjønnsrelatert vold.
Emneord: barn og unge , vold
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.