- Alle har ansvar for å forebygge selvmord

– Vi trenger å rette mer oppmerksomhet mot faktorer som øker risikoen for selvmord. Det sier Psykolog-
foreningens president Tor Levin Hofgaard i anledning Verdensdagen for selvmordsforebygging.

Sammen med 300 000 europeiske kolleger organisert i Den europeiske psykologføderasjonen, EFPA, marker han 10. september Verdensdagen for selvmordsforebygging .

I en kunngjøring appellerer EFPA til et bredt spekter av samfunnsinstitusjoner om å utvikle strategier for å forebygge selvmord. EFPA gjør langt på vei selvmordsforebygging til et felt for en politisk agenda. 

Det viktigste vi kan gjøre er ta politiske grep for at innbyggerne mestrer sin egne liv, heter det i kunngjøringen som også tar til orde for mer aktiv bruk av psykologisk kunnskap i forebyggingsarbeidet. Det kan skje både gjennom helsetjenesten og ved å bruke psykologi som grunnlag for politiske beslutninger. 

Selvmord er i mange land den tredje hyppigste årsaken til død i aldersgruppen 15-44, den nest viktigste i gruppen 10- 24. Psykiske helseproblemer, især depressive tilstander, er blant de vanligste risikofaktorene i tillegg til alkoholmisbruk, .

I et blogginnlegg i Dagens Medisin 9. september skriver Hofgaard at spørsmålet om selvmord er for sammensatt til at det kan «besvares» av helsevesenet alene.

«Spørsmålet om selvmord omfatter hele vår eksistens og griper således langt utenfor helsevesenets favn. Det er for komplekst til å knyttes utelukkende til psykologiske eller patologiske forklaringsmodeller», skriver han i bloggen der han problematisere ønsket om en nullvisjon for selvmord.

Emneord: barn , og , unge

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.