23. september 2016
Arbeidet med såkalte «pakkeforløp» i psykisk helsevern er godt i gang. Innen 2020 skal totalt 22 pakker være på plass, de første allerede våren 2017.
Spesialrådgiver Aina Fraas-Johansen er en av Psykologforeningens tre representanter i Helsedirektoratets referansegruppe for pakkeforløpsprosjektet, eller «forløpsgaranti» som Psykologforeningen foretrekker å kalle ordningen. Hun opplyser at prosessen nå har begynt å rulle for alvor etter at Helse- og omsorgsdepartementet i løpet av sommeren «kjøpte» Helsedirektoratets forslag til prosjektplan og mandat for arbeidet.
Prosjektet er organisert form av arbeidsgrupper knyttet til de ulike fagområdene. I hver av arbeidsgruppene sitter det minst én psykologspesialist.
"I følge direktoratet snakker vi om en reform som først og fremst dreier som organisatoriske og administrative endringer
"
Les også
Aina Fraas-Johansen
Fraas-Johansen sier at det gis signaler om at det ikke er en «one-size-fits-all»-tankegang som vil styre innholdet i pakkene.
– I følge direktoratet snakker vi om en reform som først og fremst dreier som organisatoriske og administrative endringer. Og de har forsikret fagfeltet om at det fortsatt vil være godt rom for faglig skjønn. Så gjenstår det naturligvis å se hvordan kvaliteten på pakkene faktisk blir, sier hun.
Signalene fra Helsedirektoratet til nå er at pakkenes viktigste intensjon å sikre bedre samhandling mellom faggrupper og tjenester. Mye dreier seg om logistikk; at det for eksempel ikke skal ta år og dag før et barn blir utredet.
– Tidsbruk og metodebruk skal kunne variere. Men vi er enige om at vi må gjøre noe med uønsket variasjon i behandlingsforløpet; den variasjonen som ikke er faglig begrunnet, påpeker hun.
Les også
I Danmark er pakkene for psykisk helsevern i en annen kategori med stramme rammer for tidsbruk, og virker primært økonomisk motivert
– Sammen med andre faggrupper har vi gitt tydelig beskjed om at vi ikke ønsker det slik i Norge, og signalene vi har fått til nå, tyder på at vi har blitt hørt, sier Fraas-Johansen.
– En «pasientens helsetjeneste» slik helsemyndighetene har som mål, forutsetter skreddersydde løsninger, sier hun.
De tre pakkene som er ligger først i løypa gjelder:
For spørsmål om Psykologforeningens arbeid med pakkeforløp, kontakt spesialrådgiver Aina Fraas-Johansen
Rekk opp hånda de som mener de kjenner hovedstadsprosessen bedre enn Psykologforeningens tillitsvalgte, Birgit Aanderaa.
Siri Næs stakk hodet fram for «den gylne regel», og se – det sitter der ennå.
På samme dag Norge skrev under på en erklæring om å prioritere psykisk helse, er det trist å være vitne til utviklingstrekk som peker i en annen retning enn «raushet» - tema for Verdensdagen 10. oktober.
– Minst tre ting må være på plass for at pakkeforløpene for psykisk helse skal fungere etter hensikten, sier visepresident i Psykologforeningen, Heidi Svendsen Tessand.
Psykologforeningens oppskrift for bedre samhandling om psykisk helse for barn og unge: • Forløpsgaranti framfor pakkeforløp • Gode psykologtjenester i kommunen • Lytte til unges egne råd om hva de trenger.
Forandringsfabrikken er ute med råd om god praksis i psykisk helsevern for barn og unge. «Bli kjent for trygghet», lyder ett av dem.
Emneord: spesialisthelsetjenesten
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.