2011: Den store psykologprisen til Per Isdal

Per Isdal.

Per Isdal.

Den store psykologprisen for 2011 ble 29. mars tildelt Per Isdal (1957), leder for behandlingssenteret Alternativ til vold i Stavanger. Isdal får prisen for sitt utrettelige arbeid for å utvikle virksomme behandlingstilbud for menn som har utøvd vold mot kvinner.

Sammen med Per Nørbech etablerte Isdal i 1987 stiftelsen Alternativ til vold (ATV), Europas første spesialiserte behandlingstilbud for voldsutøvere. Etableringen brøytet vei for et fagfelt som var oversett og tabuisert. Senere er ATV utvidet til å tilby hjelp også til voldsofre og familiemedlemmer som på ulike måter er berørt av volden, og er blitt en eksportartikkel til andre nordiske land og deler av Europa.

Øyeåpner

”Nettopp dette faglige bidraget har vært avgjørende for at vi i dag allment aksepterer at voldsutøvelse i nære relasjoner kan behandles” heter det i juryens begrunnelse for å gi prisen til Isdal, som i finalerunden altså trakk et lengre strå enn de to øvrige finalistene, Atle Dyregrov, Senter for krisepsykologi og Bernadette Christensen,  Atferdssenteret.

- Prisen er en fantastisk anledning til å sette kampen mot vold i nære relasjoner på dagsorden. Jeg håper den kan åpne øynene til politikere for at vi trenger langt flere behandlingstilbud enn i dag, sa Isdal etter å ha bli utpekt til prisvinner.

I Norge tilbyr ATV i dag behandling til befolkningen i Oslo, Drammen og Lier, Øvre og Nedre Eiker,Telemark, Vestfold, Asker og Bærum, Kristiansand, Arendal og Stavanger. I følge prisvinneren er potensialet 30 behandlingssentre over hele landet.

- Vold er funksjonelt

Prisvinneren har markert seg tydelig både som terapeut, fagbokforfatter og samfunnsdebattant. ”Vold ødelegger mennesker, den ødelegger kjærligheten og fratar oss friheten. I våre anstrengelser for å bekjempe den, er forståelsen vårt viktigste verktøy”, uttalte han i et portrettintervju da han utga boken ”Meningen med volden” i 2000. Her forklarer han hvordan volden oppleves som funksjonell for dem som utøver den: Blind vold finnes ikke. Sett fra utøverens side er volden alltid meningsfull og logisk, fremholder han i boken og vakte oppsikt da han kokte budskapet inn til spissformuleringen ”Vold er godt”.

Isdal har på bred front engasjert seg i kampen mot vold. Sommeren 2009 gikk han i en artikkel i Dagbladet hardt ut mot Stavanger-politiet etter en serie taxi-voldtekter, overgrep han mente ble prioritert så lavt av den lokale ordensmakten, at han krevde politisjefen sparket.

Avstraffelse av barn

Opp gjennom årene har han også hatt krystallklare meldinger til dem som fortsatt tror at fysisk avstraffelse av barn kan føre til noe positivt. Det gjør det aldri, mener Isdal og henviser til forskning, seinest i artikkelen ”Blinde for voldens konsekvenser” i Tidsskrift for Norsk Psykologforening, utgave 3, 2011.

Kanskje er engasjementet hans et resultat av sosial arv. Faren Leif Isdal var legendarisk sportsredaktør i Dagbladet. Store deler av sitt profesjonelle liv brukte han til å avlive myten om ”The nobel art of self defence”. Farens engasjement mot boksing gjorde at Per Isdal vokste opp med kampen mot vold.

Savner vold som tema i utdanningen

Under prisutdelingen benyttet Isdal anledningen til å slå et slag for at voldsproblematikk bør får et langt sterkere innpass i psykologutdanningen, både i grunn- og spesialistutdanningen.
- Voldsproblematikk bør bli en del av alle spesialiteter. I dag er det tilfellet bare innen rusfeltet, sa han med adresse både til universitetene og Psykologforeningen.

Per Isdal og Tor Levin Hofgaard.

Per Isdal og Tor Levin Hofgaard.

29. mars kunne han høste følgende laurbær fra juryformann og president i Norsk Psykologforening, Tor Levin Hofgaard som overrakte prisen: ”Per Isdal har vist oss hvordan familievold er en trussel både mot barns utvikling og helse, hvordan volden er årsak til store helseproblemer hos voksne, og at voldelig sosial arv kan forhindres”.

Øvrige jurymedlemmer er sjefpsykolog ved Diakonhjemmet, Torkil Berge, seniorrådgiver i Norsk Psykologforening, Tove Beate Pedersen, avdelingsdirektør i Statens helsetilsyn, Richard H. Knoff og daglig leder for Pearson Assessment, Catharina Mabon Tomic.

Den store psykologprisen deles i 2011 ut for første gang og er et samarbeid med testleverandør Pearson Assessment. Formålet er å styrke psykologien som fagfelt og synliggjøre psykologers innsats for å forbedre menneskers livsvilkår og livskvalitet.

Prisen på 100 000 svenske kroner går til psykologer som gjennom sitt arbeid har gjort en innsats utenom det vanlige for å bedre menneskers livskvalitet.

Emneord: Psykologprisen , vold

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.