29. mars 2011 (endret 10. september 2015)
Per Isdal.
Den store psykologprisen for 2011 ble 29. mars tildelt Per Isdal (1957), leder for behandlingssenteret Alternativ til vold i Stavanger. Isdal får prisen for sitt utrettelige arbeid for å utvikle virksomme behandlingstilbud for menn som har utøvd vold mot kvinner.
Sammen med Per Nørbech etablerte Isdal i 1987 stiftelsen Alternativ til vold (ATV), Europas første spesialiserte behandlingstilbud for voldsutøvere. Etableringen brøytet vei for et fagfelt som var oversett og tabuisert. Senere er ATV utvidet til å tilby hjelp også til voldsofre og familiemedlemmer som på ulike måter er berørt av volden, og er blitt en eksportartikkel til andre nordiske land og deler av Europa.
”Nettopp dette faglige bidraget har vært avgjørende for at vi i dag allment aksepterer at voldsutøvelse i nære relasjoner kan behandles” heter det i juryens begrunnelse for å gi prisen til Isdal, som i finalerunden altså trakk et lengre strå enn de to øvrige finalistene, Atle Dyregrov, Senter for krisepsykologi og Bernadette Christensen, Atferdssenteret.
- Prisen er en fantastisk anledning til å sette kampen mot vold i nære relasjoner på dagsorden. Jeg håper den kan åpne øynene til politikere for at vi trenger langt flere behandlingstilbud enn i dag, sa Isdal etter å ha bli utpekt til prisvinner.
I Norge tilbyr ATV i dag behandling til befolkningen i Oslo, Drammen og Lier, Øvre og Nedre Eiker,Telemark, Vestfold, Asker og Bærum, Kristiansand, Arendal og Stavanger. I følge prisvinneren er potensialet 30 behandlingssentre over hele landet.
Prisvinneren har markert seg tydelig både som terapeut, fagbokforfatter og samfunnsdebattant. ”Vold ødelegger mennesker, den ødelegger kjærligheten og fratar oss friheten. I våre anstrengelser for å bekjempe den, er forståelsen vårt viktigste verktøy”, uttalte han i et portrettintervju da han utga boken ”Meningen med volden” i 2000. Her forklarer han hvordan volden oppleves som funksjonell for dem som utøver den: Blind vold finnes ikke. Sett fra utøverens side er volden alltid meningsfull og logisk, fremholder han i boken og vakte oppsikt da han kokte budskapet inn til spissformuleringen ”Vold er godt”.
Isdal har på bred front engasjert seg i kampen mot vold. Sommeren 2009 gikk han i en artikkel i Dagbladet hardt ut mot Stavanger-politiet etter en serie taxi-voldtekter, overgrep han mente ble prioritert så lavt av den lokale ordensmakten, at han krevde politisjefen sparket.
Opp gjennom årene har han også hatt krystallklare meldinger til dem som fortsatt tror at fysisk avstraffelse av barn kan føre til noe positivt. Det gjør det aldri, mener Isdal og henviser til forskning, seinest i artikkelen ”Blinde for voldens konsekvenser” i Tidsskrift for Norsk Psykologforening, utgave 3, 2011.
Kanskje er engasjementet hans et resultat av sosial arv. Faren Leif Isdal var legendarisk sportsredaktør i Dagbladet. Store deler av sitt profesjonelle liv brukte han til å avlive myten om ”The nobel art of self defence”. Farens engasjement mot boksing gjorde at Per Isdal vokste opp med kampen mot vold.
Under prisutdelingen benyttet Isdal anledningen til å slå et slag for at voldsproblematikk bør får et langt sterkere innpass i psykologutdanningen, både i grunn- og spesialistutdanningen.
- Voldsproblematikk bør bli en del av alle spesialiteter. I dag er det tilfellet bare innen rusfeltet, sa han med adresse både til universitetene og Psykologforeningen.
Per Isdal og Tor Levin Hofgaard.
29. mars kunne han høste følgende laurbær fra juryformann og president i Norsk Psykologforening, Tor Levin Hofgaard som overrakte prisen: ”Per Isdal har vist oss hvordan familievold er en trussel både mot barns utvikling og helse, hvordan volden er årsak til store helseproblemer hos voksne, og at voldelig sosial arv kan forhindres”.
Øvrige jurymedlemmer er sjefpsykolog ved Diakonhjemmet, Torkil Berge, seniorrådgiver i Norsk Psykologforening, Tove Beate Pedersen, avdelingsdirektør i Statens helsetilsyn, Richard H. Knoff og daglig leder for Pearson Assessment, Catharina Mabon Tomic.
Den store psykologprisen deles i 2011 ut for første gang og er et samarbeid med testleverandør Pearson Assessment. Formålet er å styrke psykologien som fagfelt og synliggjøre psykologers innsats for å forbedre menneskers livsvilkår og livskvalitet.
Prisen på 100 000 svenske kroner går til psykologer som gjennom sitt arbeid har gjort en innsats utenom det vanlige for å bedre menneskers livskvalitet.
Even Halland lurte på hva pasientene egentlig syntes om behandlingen han ga. Vinneren av Psykologprisen 2022 driver nybrottsarbeid i psykisk helsevern.
«Ingen skal finne seg i vold fra en partner. Vold dreper kjærlighet.» 25. november er FNs dag for bekjempelse av kjønnsrelatert vold.
Shanti Sachane vil ha flere psykologer til internasjonale kriseområder. Hun lover at de skal bli godt ivaretatt. Hun er en av dem som har ansvar for å gjøre nettopp det.
«Det er ikke vitenskapelig grunnlag for å hevde at mennesker med psykiske lidelser i sin alminnelighet er farligere enn andre.»
Lovendringer som gjelder fra 1. januar skal blant annet hjelpe barn å fortelle om vold og overgrep uten frykt for straff fra foreldrene.
En soleklar medaljevinner. Og fredag 10. november skjedde det: Per Isdal ble tildelt St. Olavs orden for sin kamp mot vold i nære relasjoner.
Emneord: Psykologprisen , vold
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.