Aktuelt

Mediene oversvømmes av bilder og reportasjer om brannen i Lærdal. Hvordan snakker vi med barna om det som har skjedd? Hva slags reaksjoner kan vi vente oss?

Helsedirektoratet inviterer nok en gang norske kommuner til å søke støtte til etablering og drift av oppsøkende behandlingsteam (ACT). Teamene bidrar til færre innleggelser i psykisk helsevern.

Hvorfor legger vi større vekt på sosiale ferdigheter enn intelligens i de fleste rekrutteringsprosesser? Hvor godt egnet er intelligens som mål på prestasjoner? Og: Kan intelligens egentlig utvikles? Den 8. mai – på Testdagen 2014 – får du kanskje svar.

Borrik Schjødt

Borrik Schjødt er som første psykolog tildelt Kari Widerøes Minnefonds pris for pionérarbeid innen smertebehandling. Prisen ble overrakt under fagkonferansen til Norsk smerteforening 9. januar 2014, og prisvinneren benyttet anledningen til å etterlyse flere psykologer som vil arbeide med smerte.

Kunnskap om eldres psykiske helse er et nødvendig tilskudd til psykolog-
utdanningen, og forbereder studentene på det framtidige behovet for rekruttering til eldresektoren. Det skriver nestleder i Studentpolitisk utvalg, Jørgen E. Westgren, i denne bloggteksten der han  refererer begeistret fra praksisopphold på sykehjem.

Bent Høie

Regjeringen gjeninnfører «den gylne regelen», som innebærer at rus og psykisk helse skal øke mer enn somatikken i hver helseregion. Det fremkom da helse- og omsorgsminister Bent Høie holdt sin sykehustale på Rikshospitalet 7. januar.

Det hender at jeg møter mennesker som mener psykiatrien er ondskap satt i system, at de ansatte begår overgrep, og at de gjør det med vilje. Det er en beskrivelse jeg ikke kan gå med på. Gå til Adrian Lorentssons bloggtekst: Hvorfor samarbeider vi ikke bedre?

Adrian Lorentsson

– Brukerstemmene er så mangfoldige at det vil være respektløst å tro at man kan snakke på vegne av alle, sier Adrian Lorentsson, ny bloggstemme på psykologforeningen.no.

For dårlig tilgang til lege og psykolog. Det mener halvparten av pasientene ved rusinstitusjoner, fremgår det av den første nasjonale undersøkelsen blant pasienter ved alle landets institusjoner innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB).

Selv om det ikke står «Opplæring i forebyggende arbeid» på timeplanen, lærer profesjons-
studentene mye som de kan bruke i forebyggende arbeid. Gå til Guro Øiestads nye bloggtekst Visst kan psykologer forebygge.

"For noen typer. Spille på følelsen av at vi skylder dem noe." Les om da psykolog-
spesialist Peder Kjøs ble utmanøvrert av en  streetsmart skopusser fra Istanbul.

Syv prosent av alle pasientene i psykisk helsevern er utskrivningsklare, men venter på et kommunalt tilbud. Flere har ventet i flere år på et egnet botilbud, fremgår det av en rapport fra Sintef.

Hårete mål er bra, men hvis vi virkelig vil ut og redde verden, må vi gjøre det med ydmykhet for andre som allerede driver forebygging. Det skriver Heidi Tessand i sin nye bloggtekst  hvor hun inviterer både psykologer og andre yrkesgrupper til å komme med eksempler på forebyggende arbeid.

Kan twittermeldinger gjøre en forskjell i samfunnsdebatten? Problemstillingen er aktualisert av Psykologforeningens landsmøte. Der ble det tatt til orde for at psykologer bør gjøre seg mer gjeldende som samfunnsaktører. Vi spurte tre tvitrende psykologer og en student om deres erfaringer.

Litteraturhuset i Oslo

Kan psykologer forebygge? Vil de? Vet de i det hele tatt hva forebygging er? Spørsmålene ble stilt av kommunepsykolog Heidi Tessand på Litteraturhuset i Oslo 2. desember.