Ole Jacob Madsen

Til syvende og sist er det kanskje den evige jakten på det optimaliserte selvet som gjør oss psykisk syke, og mange psykologer som leder an i jaktlaget. Omtrent slik kan man lese psykolog og filosof, førsteamanuensis Ole Jacob Madsen. Han protesterer i hvert fall ikke når vi presenterer ham for tolkningen.

Spirer gjennom asfalt

Å bekjempe fattigdom i barnefamilier er noe av det viktigste man kan gjøre for å forebygge fysisk og psykisk uhelse. Torsdag 20. mars 2014 ble det slått fast igjen da Høgskolen i Oslo og Akershus presenterte kunnskapsoversikten ´Sosial ulikhet i helse´.

"Jeg er redd forslaget om psykisk helse som en del av timeplanen, forskyver fokuset bort fra de voksnes ansvar for barns ve og vel og over til selvhjelp for barna." Blogger Guro Øiestad vil heller lære foreldre og lærere hvordan man skaper trygge barn enn å ha psykisk helse som eget fag. Gå til hennes nye bloggtekst.

Bent Høie

Regjeringen vil modernisere kommunehelsetjenesten og møte befolkningens behov ved å gjøre det like naturlig å ansette psykologer, sykepleiere og fysioterapeuter, som leger.

Gutt viser muskler

2.300 skoleklasser:  Et tog av barn og unge fra tre til 18 år, som utgjør folketallet i Kristiansand. Så mange barn her i landet har psykiske lidelser som bør behandles: Mer enn 70 000 små mennesker.

"Kjære Solveig Horne! Jeg har en gave til deg! Et par skinnende nye øreklokker - slik de unge kule pleier å ha på seg. Du kan til og med velge farge!" Gå til Jessica Harnischfegers bloggtekst En gave til Solveig Horne.

Kvinne tegner hjerne på tavla.

− Mange stresser for mye. Jakter på noe perfekt som ikke fins. For noen blir det i overkant, og de dropper ut. Vi må hjelpe hverandre med å senke skuldrene, sier elevene ved Nøtterøy videregående skole.

På noen idrettsarenaer gis det grønt lys for handlinger som man blir politianmeldt og fengslet for hvis de skjer en lørdagskveld på by´n. Er vold en privatsak som ikke angår andre enn de involverte, så lenge de har samtykket til det? Peder Kjøs og Guro Øiestad spør i bloggteksten Lisens til å slå.

Er etterspørselen etter kommune-
psykologer på vei opp? Flere stillingsannonser enn før tyder på det.− Utviklingen viser at flere kommuner tar de store folkehelseutfordringene på alvor, sier Tor Levin Hofgaard.

"Godt nok er best i barne-
oppdragelsen". Dette bør psykologer si oftere når de uttaler seg i offentligheten. Hvis ikke kan de bidra til at folk forstrekker seg i løpet mot det perfekte. Gå til ny bloggtekst av Peder Kjøs og Guro Øiestad.

Tau som er i ferd med å ryke.

Hvordan fange opp barn som står i fare for å utvikle psykiske helseproblemer? I samarbeid med Psykiske helsevern for barn og unge (BUP) samlet Harstad kommune i slutten av februar 200 barnehageansatte til seminar om temaet.

Michael Bublé

Michael Bublé. Foto: www.michaelbuble.com

”Kjære venner, menn og koner, kjærestepar, guttepar, jentepar og dere single…” Den kanadiske smørsangeren Michael Bublé er forbilledlig lite heteronormativ når han hilser velkommen til romantisk konsert i Oslo i slutten av februar. Psykologer og annet helsepersonell har noe å lære, mener Rosa Kompetanse.

Å utjevne sosiale forskjeller er noe av det viktigste vi kan gjøre for å forebygge psykiske helseproblemer hos barn og unge. Gå til kommunepsykolog Heidi Tessands bloggtekst: Tung arv.

Er det mulig å gjøre sex snakkbart uten at det blir kleint, spør bloggerne Guro Øiestad og Peder Kjøs i Enda mer sexprat.

Barnehagebarn spiser lunsj

− Barnehagen er langt mer enn et pedagogisk prosjekt. Den er en nøkkelarena for å fremme barns psykiske helse, noe som er under-
kommunisert i samfunnsdebatten om barnehagekvalitet. Det mener Ida Brandtzæg, Stig Torsteinson og Guro Øiestad. I boka ”Se barnet innenfra!” viser de hvordan barnehagen kan være et veksthus for barns selvfølelse.