Aktuelt

Når nettsamfunnet Facebook brukes til å viderebringe psykologiske tester og tolkninger av svarene, er taperne først og fremst mennesker med psykiske lidelser. Det skriver Andreas Høstmælingen i denne kommentaren. Høstmælingen er rådgiver i Norsk Psykologforening og sekretær for foreningens testpolitiske utvalg.

Mandag 12. oktober publiserte forskning.no artikkelen Vil banke vekk problemer. Artikkelen beskriver to navngitte psykologers bruk av såkalt "tankefeltterapi". Norsk Psykologforening ønsker å informere om sitt arbeid for at psykologer skal forankre sine metoder i prinsipper for evidensbasert praksis. Les redegjørelsen fra Psykologforeningens president, Tor Levin Hofgaard:

- Vi vil ha de beste, og vi vil ha dem i første rekke, sier Ellen Skjerven, leder for Psykisk helsetjeneste for barn og unge (PSBU) i Bærum kommune. På tiårsdagen for etablering av tilbudet, ber vi henne forklare suksessen. Skal det gjøres med ett ord, velger hun ´kompetanse´.

Begrenset tilgang til andre behandlingsalternativer enn medisiner er en av flaskehalsene i det psykiske helsetjenestetilbudet. Det fremgår av Nasjonalt folkehelseinstitutts rapport Psykiske lidelser i Norge: Et folkehelseperspektiv som ble offentliggjort 6. oktober.

Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten er i gang med å etablere et sterkere fagmiljø for psykologiske tester. Prosjektleder Simon Nygaard Øverland ved Kunnskapssenteret sier det er på høy tid med en opprydding i konglomeratet av tester som ikke er kvalitetssikret.

Moderat depresjon skal først fremst møtes med rådgivning, hjelp til selvhjelp og psykologisk behandling. Antidepressiv medisin skal ikke være førstevalget. Det fremgår av nye retningslinjer fra Helsedirektoratet.

Odelstinget vedtok 15. juni å moderere lovforslaget som ville ha gjort det til en plikt å forklare seg for Olsen-utvalget . Utvalget gransker drap begått av personer med kjent psykisk lidelse.

Leseren står fritt til å kommentere artikler og bloggtekster som publiseres på psykologforeningen.no. Alle kommentarer overvåkes av moderator. Moderator forbeholder seg retten til å fjerne kommentarer:

 Hvordan nærme seg kulturregulerte og tabubelagte områder uten å krenke pasienten? Slik lyder det sentrale spørsmålet i rapporten ”Likeverdig helsetjeneste. Om helsetjenester til ikke-vestlige innvandrere”.

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.