Elisabeth Backe-Hansen, vinner 2013.
Få psykologer har betydd mer for barnevernet og for barneverns- og fosterbarn i Norge. Onsdag 20. mars ble Elisabeth Backe-Hansen tildelt Den store psykologprisen for 2013.
Saths Cooper
Han valgte psykologifaget for å forstå hvorfor fangevokterne handlet som de gjorde. Det hjalp ham å overleve mentalt, og ga ham en grunnfestet tro på psykologiens muligheter til å bedre menneskers livsvilkår. Nå vil Saths Cooper at flere skal ta i bruk psykologisk kunnskap og vil bruke sin posisjon som leder i Verdensunionen for psykologisk vitenskap for å få det til.
Jim Aage Nøttestad. Foto: Mari Langva, NRK
Under de heftigste diskusjonene om sakkyndighetsarbeidet under 22. juli-rettssaken holdt han seg taus. Nå har han fått taletid og en hånd på rattet i utvalget som skal forbedre tilregnelighetsreglene i straffeloven. Jim Aage Nøttestad er eneste psykolog i utvalget og psykologforeningen.no´s Hedersgjest i februar.
Knut Aarbakke.
Knut Aarbakke (45) er gjenvalgt som leder i Akademikerne og ser fram til å lede Norges hurtigst voksende hovedorganisasjon i to nye år. Han trekker frem utdannings- og forskningspolitikk og modernisering av offentlig sektor som viktige saker han vil rette særlig oppmerksomhet mot.
Hvilken forskning finnes om effekten av familie- og nærmiljøbaserte tiltak for barn og unge med atferdsproblemer? Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten har laget en oversikt som omfatter Parent Management Training Oregon (PMTO), De utrolige årene og Multisystemisk terapi (MST).
Arne Holte
Den store psykologprisen for 2012 ble 14. mars tildelt Arne Holte. Prisvinneren ble hyllet som en av motorene bak det psykiske helsearbeidet i Norge og fikk prisen overrakt av sin øverste sjef, helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.
Vi har brukt enorme summer og ressurser på å forske frem nye metoder som skal hjelpe folk med psykiske vansker. Men vi har aldri greid å påvise at metodevalg gjør en forskjell for terapiresultatet. Terapeuten har større betydning, noen er simpelthen supergode. To av dem introduserer jeg her.
Bjarne Hansen. Foto: TV3
Obsessive Compulsive Disorder (OCD) som TV-show i prime-time åtte onsdager på rad? Enda en omdreining på reality-karusellen? Det manglet ikke på motforestillinger da psykolog Bjarne Hansen og hans kolleger ville lage TV-serie om tvangslidelser.
Å innføre systematiske tilbakemeldinger fra klientene i psykisk helsevern kan være en tungrodd affære. Nylig fortalte en avdelingsleder at han ønsket å gjøre noe med dette, men at terapeutene ikke var interessert. De hadde ikke behov for slike tilbakemeldinger. Klientene var dessuten ikke til å stole på i slike spørsmål, mente de.
Da europeiske samfunnspsykologer møttes til kongress i september, måtte man skjerpe blikket for å få øye på en felles plattform. Avstanden synes stor mellom den sterkt systemkritiske britiske og mellomeuropeiske varianten av faget og harmonien bak satsingen på kommunepsykologer i Norge.
Å få muligheten til å dra på europeisk samfunnspsykologisk konferanse er ikke alle kommunepsykologer forunt. Programheftet lister opp de underligste titler på parallellsesjoner og strør om seg med fremmedord som jeg ikke forstår. Akademia er sterkt representert i programmet til en konferanse som visstnok skal handle om folk flest i samfunnet.
Hva skal jeg gjøre når barnet nasker, ikke får sove, er misfornøyd med julegavene…? Spør du Willy-Tore Mørch, årets vinner av Åse Gruda Skards pris for popularisering av psykologisk kunnskap, får du trolig svar. Mørch får prisen for sitt mangfoldige folkeopplysningsarbeid solid forankret i fag og forskning.
450 000 barn i Norge har én eller to foreldre med psykiske lidelser eller som misbruker alkohol, viser beregninger fra Folkehelseinstituttet. Av disse har om lag 135 000 barn foreldre med alvorlige lidelser.
Presenterer man et problem for fastlegen, finnes det gjerne piller som kan hjelpe. Eller gjør det? Forskningen på medikamenter for psykiske lidelser er vel ikke akkurat entydig, og de fleste er enige om er at relasjonen du har til den som skal hjelpe deg er viktigere enn alt annet.
Jeg har begynt å lese Tidsskrift for Norsk Psykologforening forfra. Med den nye layouten, innholdsfortegnelsen og lederen er det en fornøyelse å bla opp på første side. Det eneste fornuftige nå er derfor å opprette en popularisert søsterversjon som kan kjøpes på Narvesen.
Psykiske plager som angst- og depresjon, søvnvansker og redusert mestring er et betydelig folkehelseproblem i Norge, men mindre enn i andre land og nivået er stabilt. Det framgår av Folkehelseinstituttets nye rapport Psykisk helse i Norge. Tilstandsrapport med internasjonale sammenligninger.
Nasjonalt kompetansesenter om utviklingshemning (NAKU) er på banen med tre filmer om sammenhengen mellom utviklingshemninger og psykiske lidelser. En av filmene tar for seg det psykiske helsetilbudet til utviklingshemmede i kommunene.
Pasienter ved rusinstitusjoner er ikke tilfredse med tilgangen på psykolog. I en pilotundersøkelse i to helseregioner svarte over 50 prosent at de ikke i det hele tatt, eller i liten grad, var tilfreds med psykologtilgangen. Det fremgår av en undersøkelse i regi av Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten.
Dødeligheten på grunn av depresjon er omtrent like høy som ved røyking. Det viser en analyse basert på en helseundersøkelse blant 62 000 nordmenn. Analysen presenteres av forskerne Arnstein Mykletun og Simon Øverland i augustutgaven av Tidsskrift for Norsk Psykologforening som også kan friste med artikler om erfaringer med bruk av ”mekling” på et vel av ulike konliktarenaer.
I langt større grad enn i dag bør det vurderes adopsjon av barn av rusmisbrukere. Det foreslår forskerne Fanny Duckert og Henning Mohaupt i Tidsskrift for Norsk Psykologforening.
« Forrige | 1 | 2 | 3 | 4 | Neste »
Jus- og arbeidslivsavdelingen har telefontid kl. 12.15–15.00 mandag til fredag.
Ring 23 10 31 30
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.