De fleste unge har det veldig bra, men altfor mange opplever stress og slit i hverdagen. De har søvnproblemer, føler håpløshet og har dårlig selvbilde, viser en NOVA-rapport som ble presentert 10. oktober. Se presentasjonen i opptak her.
Psykolog-foreningen gratulerer med Verdensdagen for psykisk helse. Ikke minst alle frivillige og kommuner som er med på å dra lasset i lokalmiljøene for å gjøre årets tema – «Se hverandre, gjør en forskjell» – til mer enn et munnhell.
Hvordan forebygge frafall fra videregående skole? 24. oktober samler Helsedirektoratet psykologer og andre faggrupper til nasjonal konferanse om tematikken.
– Sosial støtte og mestring. Slik svarer samfunnspsykologene Åste Herheim og Silje Hildershavn Heier i Helsedirektoratet når vi ber dem gi oss noen stikkord for hva kommunepsykologer kan ha i bakhodet hvis de vil gjøre en forskjell i det forebyggende arbeidet.
Hva skal til for å forebygge depresjon hos barn og unge? Slik lyder ett av spørsmålene som Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten skal forsøke å besvare i et nytt forskningsprosjekt.
Kåre Valebrokk er død, men sitatene hans lever videre, blant annet: ”Enhver god journalist bør lukte øl etter lunsj”. Valebrokk var opptatt av å unngå skrivebordsjournalistikken. Han mente at journalistene burde komme seg ut av kontorene sine, og snakke med folk der folk er. Som kommunepsykolog er jeg opptatt av det samme.
Bilde: Shannon Brubeck Valla
I Stange kommune i Hedmark er det bortimot umulig å falle mellom stolene. Familiehjelpa har tettet igjen hullene med det beste fra flere faggrupper. Psykologkompetansen er en bærebjelke. Fire av fem som tar kontakt, får det bedre.
Kommunepsykologene bidrar til å utvide tradisjonelle forestillinger om hvordan en psykolog jobber, men har mer å gå på når det gjelder å jobbe forebyggende.
Det bør vurderes å tilføre statlige midler direkte til kommunene for at de skal kunne forebygge psykiske lidelser. Slik lyder en av konklusjonene i en ny Sintef-rapport som viser at Samhandlingsreformen svekker det forebyggende arbeidet.
12 kommuner høvler ned terskelen til psykisk helsehjelp for voksne med mildere depresjons- og angstlidelser. 22. januar arrangerte Helsedirektoratet kick-off for tilbudet som bygger på erfaringer fra britiske «Improved access to psychological therapies» (IAPT).
Jonas Gahr Støre.
Folkehelse er mer enn kosthold og fysisk fostring, hevdet kommunepsykolog Heidi Tessand i et leserinnlegg der hun utfordret helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre til å utvide sin definisjon av folkehelsebegrepet. Tirsdag 15. januar fikk hun et tilsvar av statsråden der han tar til orde for å styrke tilbudet i førstelinjen.
Psykisk helse har aldri stått øverst på agendaen hos noe parti i noen valgkamp. For å forstå hvor paradoksalt dette faktum er, holder det å referere til Folkehelseinstituttets Arne Holte, som har dokumentert at depresjon alene belaster den europeiske økonomien mest, vesentlig mer enn hjerte-kar lidelser og kreftsykdom.
Budskapet er ikke til å misforstå når tre samfunnspsykologer er premiereklare med bok om mulighetene for kommuner som tar psykisk helsearbeid på alvor: Vi bruker for mange ressurser på å behandle fremfor å forebygge psykiske lidelser.
Kvaliteten på psykiske helsetjenester blir bedre i kommuner som ansetter kommunepsykolog: Terskelen for å få hjelp er lav og beskjeden fra kommunene er klar: ”Dette vil vi ha mer av.”
Astrid Nøklebye Heiberg.
Astrid Nøklebye Heiberg avviser tanken om at høy alder i seg selv er en hindring for aktiv samfunnsdeltakelse. Under Psykologforeningens seminar om psykisk helse i øvre del av livsløpet 17. oktober, slo hun slag for å avvikle den lovbestemte aldersgrensen på 70 år i arbeidslivet.
Den 19. oktober1992 løftet noen telefonrøret i en gammel bygård i Skien for første gang. I dag – 20 år senere – har Mental Helses hjelpetelefon vokst seg til et av landets viktigste lavterskeltilbud for mennesker som trenger noen å snakke med. – Uten oss hadde presset på hjelpeapparatet vært langt større, mener daglig leder Inger Ellingsen.
Trenger du er en oversikt over hva som finnes av informasjon om psykisk helse i kommune-Norge? Da kan Folkehelseinstituttets nye nettilbud være noe for deg.
”Forebyggende arbeid” kan fort bli et litt ullent begrep. Heidi Tessand har gjort det til en kunst å beskrive hva det innebærer i praksis, ved å formidle historier fra virkeligheten om barn og unge i Ski kommune. Nå skal hun gi stemme til psykologforeningens.nos blogg om hverdagen som kommunepsykolog.
- Det er atferd som gjør oss syke; og faktisk vår atferd som i verste fall dreper oss, sier president i Norsk Psykologforening, Tor Levin Hofgaard. I anledning Verdensdagen for psykisk helse slår han et slag for å benytte psykologisk kunnskap til å forebygge både fysiske og psykiske helseproblemer. Kunnskap du ikke trenger å være ekspert for å bruke.
Karin Yrvin
”Psykisk helse er like viktig som fysiske helse, for det enkelte individ og for samfunnet. Vi må snakke mer om det, behandle mer og forebygge mer”. Det skriver Arbeiderpartiet på sin hjemmeside.- Gledelige signaler, sier Tor Levin Hofgaard.
« Forrige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | Neste »
Forhandlingsavdelingen har telefontid kl. 12:15-15:00 mandag til fredag.
Ring 23 10 31 30.
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.