Helsedirektoratet gjennomgår nå helsesektorens innsats etter terrorhendelsene 22. juli, blant annet det psykososiale tjenestetilbudet. Endelig rapport skal foreligge innen 9. mars 2012.
Små barn som har vært under omsorg i to år, skal som hovedregel bli boende hos fosterforeldrene. De foresattes adgang til anke innsnevres, fosterforeldre får partsrettigheter. Ungdom kan være i fosterhjem fram til de er 23 år, og kan flytte ut og komme tilbake. Slik lyder noen av forslagene til Barnevernpanelet.
Bilde: Shannon Brubeck Valla
I 2008 fikk Stange kommune avvik ved Fylkesmannens landsomfattende tilsyn. Tilsynet avdekket at kommunen ikke hadde et system som sikret at utsatte barn og deres familier ble fanget opp og fikk riktig hjelp til riktig tid. Dette er historien om hvordan avviket ga støtet til en helhetlig satsing på psykisk helse for barn og familier.
Helsedirektoratet har utviklet veiledningsmateriell og et kartleggingsskjema for å understøtte det psykososiale oppfølgingsarbeidet i kommunene.
Vonde opplevelser kan være som sår. Noen går over av seg selv uten at man trenger å gjøre så mye med dem. Andre er så dype og blir så betente at man må ha profesjonell hjelp for å rense dem.
Selv om vi kommer til å være preget av det som har skjedd i lang tid fremover, merker jeg at hverdagen også er her. Noen vil trenge psykologhjelp etter hvert, men mange vil også greie seg fint.
Annet hvert år arrangerer den europeiske psykolog-føderasjonen EFPA kongress. I år er den lagt til verdensbyen Istanbul, Tyrkia. Norge er sterkt til stede med sine erfaringer fra arbeidet med å utvikle psykologiske lavterskeltilbud til befolkningen. Fredag 8. juli var ”Norges dag” med eget symposium om kommunepsykologi.
Nasjonalt kompetansesenter om utviklingshemning (NAKU) har utgitt fire nye filmer med foredrag om psykisk utviklingshemning og psykisk helse.
Presenterer man et problem for fastlegen, finnes det gjerne piller som kan hjelpe. Eller gjør det? Forskningen på medikamenter for psykiske lidelser er vel ikke akkurat entydig, og de fleste er enige om er at relasjonen du har til den som skal hjelpe deg er viktigere enn alt annet.
Som kommunepsykolog er jeg fremdeles terapeutpsykolog og opplever både små og store magiske øyeblikk sammen med de som kommer til meg for hjelp i terapirommet. Men min identitet som psykolog handler også om mye mer, og jeg er glad for at jeg kom til kommunen og oppdaget det.
På tide å nyansere den mentale forestillingen om psykologen som terapeut alene med pasienten bak en lukket dør? Psykolog Heidi Tessand er ofte på farten, og aller helst i nærmiljøet til barn og unge som trenger en håndsrekning i regi av Hjelper´n i Ski kommune.
Er fastlegene i ferd med å abdisere fra ansvaret for å behandle milde og moderate psykiske lidelser? Spørsmålet reises av Psykologforeningens president Tor Levin Hofgaard i innlegget Depresjon er underbehandlet i Dagbladet 15. april.
Bør vi sette psykisk helse på skolens timeplan, like naturlig som matte, norsk og engelsk? Ikke bare som programmer som innføres i perioder, når økonomien tilsier det og så lenge man er inne i en satsningsperiode eller som prosjektarbeid?
Den amerikanske diagnosemanualen er under revisjon, og diskusjonen er i gang om ´komplisert sorg´ skal inkluderes som sykdom. Tiden inne for å spørre seg selv om vår egen profesjon risikerer å befeste sykdomsparadigmets sterke posisjon på områder der det ikke hører hjemme.
Er svaret på manglende samhandling mer spesialisering og standardisering? Neppe, for det vil trolig føre til at avstanden øker mellom den som trenger hjelp og den som skal hjelpe. I stedet må vi satse mer på tjenesteutvikling i nært samarbeid med dem som skal bruke tjenestene.
Nasjonalt kompetansesenter om utviklingshemning (NAKU) er på banen med tre filmer om sammenhengen mellom utviklingshemninger og psykiske lidelser. En av filmene tar for seg det psykiske helsetilbudet til utviklingshemmede i kommunene.
Psykologforeningen hovedsatsningsområde er et psykologisk lavterskeltilbud til befolkningen i kommunene. Men betyr det at nå skal hele folket i terapi? Eller jobber psykologene på andre måter i kommunen. Hvordan kan psykologisk kunnskap best benyttes?
Få samfunnsarenaer unngår oppmerksomhet når Folkehelseinstituttet onsdag 19. januar lanserer 50 tiltak for bedre psykisk helse. I rapporten Bedre føre var... Psykisk helse: Helsefremmende og forebyggende tiltak og anbefalinger blir økonomi, arbeidsliv, skoler, barnehager, eldresentre etc. utpekt til områder med vel så stor innflytelse på folks psykiske helse, som tiltak i selve helsevesenet.
4700 barn og unge med psykiske problemer fikk ikke behandling innen lovet frist i fjor. Det må tas et krafttak for å bygge opp robuste, stabile psykologtjenester i kommunene. Det skriver kommunepsykologene Anne-Kristin Imenes (Nøtterøy) og Birgit Valla (Stange) i denne kronikken som stod på trykk i VG søndag 19. desember.
Når jeg endelig tror jeg har skjønt dette med å være kommunepsykolog, så gjør jeg meg noen erfaringer eller snakker med noen som får meg til å forstå at det har jeg jo slett ikke. De siste ukene har jeg i ulike sammenhenger møtt mange kommunepsykologer fra hele landet.
« Forrige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | Neste »
Forhandlingsavdelingen har telefontid kl. 12:15-15:00 mandag til fredag.
Ring 23 10 31 30.
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.