14 organisasjoner står bak Nasjonal allianse for klinisk helsepsykologi i somatikken.
NRK har sluppet den første promoen til serien «Stemmene i hodet» der vi møter tre mennesker som har erfart hva det vil si å leve med en schizofreni-diagnose.
Psykologspesialist Birgit Valla ble 26. mai tildelt Psykologprisen for sitt utrettelige engasjement for brukere av psykiske helsetjenester.
Brukere og profesjoner med felles bønn til Stortinget: Psykiske helsetjenester i kommunene trenger et løft for å kunne møte utfordringene barn og unge står overfor.
Mitt første møte med et menneske som skadet seg selv, var naturlig nok skremmende. Det mest skremmende var at jeg ikke forsto.
Terapi med klienter som har manglet noe grunnleggende i barndommen, kan skille seg fra annen terapi, blant annet ved at den tar lang tid.
Proffene i Forandringsfabrikken tar til motmæle mot oppfatningen om at et stort flertall av barn og unge på barnevernsinstitusjon har psykiske lidelser.
At vi bruker begrepet ´sykdom´ om psykiske lidelser, kan ha en rekke uheldige effekter: Uheldige forventninger til hva som er behandling av psykiske lidelser, en ukorrekt forståelse av psykiske lidelser og risiko for å objektivisere på en negativ måte mennesker som søker hjelp.
Anne Grethe Erlandsen
Helse- og omsorgsdepartementet vil forsøke å la utvalgte kommuner overta arbeidsgiveransvaret for distriktspsykiatriske sentra (DPS). Statssekretær Anne Grethe Erlandsen sier forsøket er ment som et samhandlingsgrep for å lette pasientovergangene mellom spesialisthelsetjenesten og førstelinjen.
Suksessen med oppsøkende ACT-team gjør at helse- og omsorgsminister Bent Høie ønsker seg flere av samme slag. Det fremkom da han 7. januar holdt den såkalte sykehustalen, der han gir signaler om politiske mål og forventninger til sykehusene i 2015.
I bokhyllen min står en samling tekster skrevet av Carl Rogers, bundet sammen i en bok kalt «On Becoming a Person». Boken og noen av de tekstene, har i mange år vært ett av mine viktigste referansepunkter for å finne trøst, bekreftelse og refleksjoner rundt det å være terapeut.
Mine helter og største inspirasjonskilder denne høsten er psykisk helseproffene og barnevernproffene fra Forandringsfabrikken.
«Reell ressursvekst for å øke tjenestevolumet og bedre kvaliteten i psykisk helse og rus.» Generalsekretær Tove S. Gundersen i Rådet for psykisk helse har klare forventninger til konsekvensen av at regjeringen har gjeninnført prinsippet om «den gylne regel».
Det er krevende ikke å velge den enkleste veien (for eksempel tvang) og heller velge å stole på klientenes egen evne til å finne veien ut av uføret de har havnet i.
Lisbeth Normann
− Øremerking kan bli aktuelt hvis pengene som er bevilget til kommunale psykiske helsetjenester, benyttes til andre formål. Det sa statssekretær Lisbeth Normann i Helse- og omsorgsdepartementet på Psykologforeningens lederkonferanse 29. oktober.
For et par uker siden ble jeg minnet på hvor rause mennesker kan være, selv når de har det vondt. Blogginnlegget Sinte brukere, matte hjelpere ble møtt med undring, støtte og respekt. Mange skjønte hvor viktig jeg synes det er at hjelpere og brukere av helsevesenet snakker sammen. Jeg er svært glad for den konstruktive dialogen som fulgte i etterkant.
Innen psykisk helse har klientenes tilbakemeldinger vært lite verdt, mener Birgit Valla. Hun er aktuell med et 150 siders essay om hvordan terapeuter kan gi mer effektiv behandling. Oppskriften er krevende, men tydelig: Systematisk feedback og trening, trening, trening.
Jeg har nølt med å publisere denne teksten, fordi jeg er redd å bli tolket som en sutrete hjelper. Som om det er hjelperne som er ofrene. Jeg er også redd for å få kjeft av folk der ute. Altså brukerne. Eller klientene? Pasientene? Uansett hva man kaller mennesker som strever og trenger hjelp, så kan det oppleves feil.
I møtet med så komplekse størrelser som mennesker som sliter psykisk, må evalueringen av tiltakene vi gjør, i stor grad være hos klientene og ikke hos oss som fagfolk. Dette tror jeg er den sikreste veien å gå for å redusere rommet for uønsket variasjon.
« Forrige | 1 | 2 | 3 | 4 | Neste »
Jus- og arbeidslivsavdelingen har telefontid kl. 12.15–15.00 mandag til fredag.
Ring 23 10 31 30
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.