Hopp til hovedinnhold

Vil øke den flerkulturelle kompetansen hos psykologer

Maryam Rizwan og Luxshika Parameswaran snakker med elever på utdanningsmesse. Foto: Felicia Rolf/Psykologforeningen

Med mer mangfold blant psykologer i Norge er målet at alle pasienter skal føle seg forstått, uansett hvilken psykolog de møter. 

– Det er mangel på flerkulturell kompetanse i psykologien, og det er stigma rundt psykisk helse i flere miljøer.  

Det sier Luxshika Parameswaran fra standen hun bemanner under årets utdanningsmesse i Lillestrøm. 

Trenger psykologer med flerkulturell bakgrunn 

Under utdanningsmessen representerte Parameswaran og medstudent Maryam Rizwan FlePsy, organisasjonen for Flerkulturell Psykologi.  

Dette er FlePsy

  • Grunnlagt av Munib Mushtaq og Usman Chaudhry i 2022. 
  • Ønsker å utfordre stereotypien rundt psykisk helse i flerkulturelle samfunn. 
  • Vil gi flerkulturelle psykologstudenter en plattform for å være aktive i forebyggende arbeid. 
  • Mål om å skape et inkluderende samfunn der flerkulturell psykologi blir anerkjent og forstått. 

– Mange lurer på hva snittet er, og når de hører det så lurer de på alternative veier til å bli psykolog. Og så er det mange som lurer på hvordan man kan takle det å være psykolog og høre på tunge historier, forteller Rizwan. 

Det var travelt på standen, og både Rizwan og Parameswaran var stadig opptatt med å snakke med elever fra videregående skoler som skal bestemme seg for studieretninger og karriereveier. 

Spørsmålene handlet både om hvordan det er å studere psykologi og hvordan man jobber som psykolog. 

– Hvis vi ser at noen har flerkulturell bakgrunn, prøver vi enda mer å motivere dem til å studere psykologi ved å påpeke mangelen på flerkulturelle psykologer, sier Rizwan. 


– Vi sier at vi trenger folk som akkurat dere.


Maryam Rizwan

Må øke kompetansen 

Det er ikke bare mangel på psykologer med flerkulturell bakgrunn, Parameswaran pekte også på de lange køene for å få psykisk helsehjelp generelt. Det er en av årsakene til at hun er motivert for å stå på standen og snakke med kommende studenter. 


– Det har fått meg til å velge psykologprofesjonen, jeg vil bruke min egen identitet for å finne en løsning på dette problemet.


Luxshika Parameswaran

– Vi har jo lyst til å få flere til å søke psykologi og bli psykologer. 

Ved å øke andelen psykologer med ulik bakgrunn og kultur, vil psykologstanden bedre speile og forstå mangfoldet i befolkningen psykologien tjener. 

FlePsy oppfordrer folk med flerkulturell bakgrunn til å bli psykologer. Foto: Felicia Rolf/Psykologforeningen

Mangfold handler ikke bare om at psykologer skal behandle pasienter med lignende bakgrunner, men heller øke den flerkulturelle kompetansen blant alle psykologer. 

– Det er ikke sånn at brune psykologer bare kan behandle brune pasienter, sier Rizwan og legger til: 

– Psykologer jobber jo gjerne sammen i team og snakker sammen, og da kan de veksle erfaringer og lære av hverandre, sånn at når pasienter med ulik bakgrunn møter psykologer så blir de forstått uansett. 

FlePsy som brobygger 

FlePsy ble grunnlagt i 2022 av psykologstudent Munib Mushtaq og psykolog Usman Chaudhry, og er et initiativ for å øke mangfoldet blant psykologer og psykologstudenter i Norge. Ønsket deres er å adressere tabuer rundt psykisk helse i flerkulturelle samfunn.  

Gjennom skolebesøksturneer, kurs og foredrag ønsker FlePsy å være en brobygger mellom psykologisk kunnskap og flerkulturelle samfunn, samtidig som de tilbyr en plattform der flerkulturelle psykologstudenter kan virke som rollemodeller.  

Initiativet har mottatt mye støtte, blant annet fra Psykologforeningen og Universitetet i Oslo. I 2023 ble Usman Chaudhry tildelt Åse Gruda Skard-prisen, og juryen trakk frem Usmans arbeid med FlePsy i sin begrunnelse. 

Les: Intervju med Usman Chaudhry

Viktig formidling 

Både Rizwan og Parameswaran er selv psykologstudenter og går tredjeåret på profesjonsstudiet ved Universitetet i Oslo.  

De er opptatt av å fortelle elevene som besøker standen at studiet legger opp til stor grad av fleksibilitet, noe som gjør at man kan tilpasse hverdagen sin til arbeidsvaner og interesser. 

Mange elever besøkte standen til FlePsy for å få vite mer om både studier og det å jobbe som psykolog. Foto: Felicia Rolf/Psykologforeningen

Fleksibiliteten sin bruker de selv på blant annet FlePsy. Rizwan og Parameswaran holder foredrag og reiser rundt på besøk til ungdomsskoler og videregående skoler, mens andre frivillige produserer podkast eller lager innhold til nettavis. 

– Jeg var litt usikker i starten, fordi jeg ikke er så fan av å stå foran folk og snakke, forteller Parameswaran om da hun hun først ble engasjert i arbeidet til FlePsy.  

– Men så fikk jeg oppleve det engasjementet man får av å snakke med elevene, og se at det er et problem som faktisk trenger mer bevisstgjøring. Så det har inspirert meg til å gjøre noe med det.  

Hun forteller at en viktig del av arbeidet er å vise at flere kan ta steget og bli psykologer. 

– Mange ungdommer er interesserte i psykologi, men usikre på om de kan klare det. Vi vil vise at det er mulig, og at de virkelig trengs. 

Parameswaran poengterer at mange med flerkulturell bakgrunn går den lange veien for å bli lege, og at psykologstudentene med ulik bakgrunn viser at det er like oppnåelig for ungdommene å også kunne bli psykologer. 

Les: Om jobben for et mer mangfoldig psykolog-Norge

Også Rizwan opplever formidlingen som meningsfylt. 

– Det har vært utrolig givende og morsomt å holde foredrag på skoler, men det som har gjort størst inntrykk er samtalene med elevene i etterkant.  

Hun forteller at noen av elevene hun møter forteller om personlige opplevelser: 

– For eksempel har jeg blitt fortalt om familiemedlemmer som unngår psykologhjelp på grunn av stigma. Da blir det tydelig hvor stort dette problemet faktisk er. Det har virkelig vært en øyeåpnende erfaring. 

Et tydelig behov 

På bare tre år har FlePsy økt fra fire ildsjeler til 37 frivillige psykolog- og medisinstudenter. Både Rizwan og Parameswaran har vært med fra start, sammen med grunnleggerne Munib Mushtaq og Usman Chaudhry.

– Det var vel på tide at noe sånt skulle bli etablert, sier Rizwan. 

Rizwan er opptatt av at psykologer må representere den flerkulturelle befolkningen. Foto: Felicia Rolf/Psykologforeningen

Hun forteller at andre studier har lignende tiltak, og at det ble tydelig at det var et behov for noe lignende også for psykologstudentene. 

– Det var noe jeg og andre merket tydelig da vi kom inn på psykologstudiet, det at det var mangel på flerkulturell kompetanse. 

Rizwan forklarer at psykologien som fagfelt i stor grad er vestlig rettet, og at det nettopp derfor er nødvendig å arbeide mot en mer mangfoldig tilnærming. 

– Jeg tror at vi nå bidrar til å øke denne kunnskapen på en måte som appellerer til mange.