Hopp til hovedinnhold

Spørsmål og svar om Landsmøtet 2025

100 delegater deltar på landsmøtet, som avholdes hvert tredje år. Foto: Illustrasjonsbilde, Edward Karlsen/Psykologforeningen

Hvert tredje år holdes det landsmøte i Norsk psykologforening. Her får du svar på det du måtte lure på før, under og etter årets møte.

Hva er landsmøtet i Norsk psykologforening?

Landsmøtet er Psykologforeningens øverste myndighet, og avholdes hvert tredje år. Det er her viktige beslutninger om foreningens retning, lover og prinsipprogram blir tatt.

Under landsmøtet velges sentralstyre, fagetisk råd og valgkomite, og man vedtar satsingsområder og tar avgjørelser i ulike saker i medlemsdemokratiet.

Les: Saker og referater fra tidligere landsmøter

Når og hvor skal landsmøtet 2025 avholdes?

Landsmøtet 2025 finner sted 19. til 21. november på Scandic Park Hotell i Sandefjord.

Hvem kan delta på landsmøtet?

Landsmøtet er åpent for alle medlemmer av Psykologforeningen, men det er valgte representanter fra lokalavdelingene i foreningen som har stemmerett.

Til sammen deltar 100 delegater på landsmøtet: 95 representanter fra lokalavdelingene og fem fra Studentpolitisk utvalg. Hver lokalavdeling har minst tre delegater, mens resten fordeles basert på medlemstall.

Studentene velger egne representanter, og én student er også med i delegasjonene fra Sør-Trøndelag, Hordaland og Oslo.

Hvordan kan jeg komme med forslag til saker?

Medlemmer som vil ha saker på dagsorden for landsmøtet, må sende dem skriftlig via sin lokalavdeling eller sentralstyret. Sakene må være hos sentralstyret senest 14 uker før landsmøtet, og de gjøres tilgjengelige for alle medlemmer 8 uker før møtet.

Hva er fristene for innsendelse av saker i år?

Siste frist for å sende inn forslag til saker er 13. august 2025. Saker som krever omfattende behandling, bør sendes inn tidlig.

Hva er tidslinjen frem til landsmøtet?

Det er flere aktiviteter som leder opp til landsmøtet, inkludert lederkonferanser, utsendelse av saker til høring og ledersamlinger.

Last ned: Større versjon av kalenderen

Hvem skal velges og til hvilke verv?

På Landsmøtet 19. til 21. november 2025 skal det velges president, visepresidenter, medlemmer av sentralstyret, Fagetisk råd og valgkomité.

Sentralstyret:

Sentralstyret er Psykologforeningens øverste organ mellom hvert landsmøte, og består av 11 medlemmer og fem varamedlemmer. Studentene møter med leder og nestleder av Studentpolitisk utvalg.

Sentralstyret ledes av Psykologforeningens president som fungerer som arbeidende styreleder. Visepresidentene har ansvar for henholdsvis lønns- og arbeidslivspolitikk og fag- og profesjonspolitikk.

Les: Dette er dagens sentralstyre

Fagetisk råd:

Fagetisk råd bistår medlemmene og sentralstyret i fagetiske spørsmål og kan selv foreslå tiltak for å styrke norske psykologers fagetiske standard. Rådet behandler fagetiske saker i tråd med reglementet vedtatt av landsmøtet.

Valgkomité:

Valgkomiteen består av leder, nestleder, tre medlemmer og to varamedlemmer. Komiteen foreslår kandidater til vervene president, visepresident, sentralstyremedlemmer, varamedlemmer til sentralstyret, leder, nestleder og faste medlemmer til Fagetisk råd, samt leder, nestleder, medlem og varamedlem til valgkomiteen.

Disse stiller ikke til gjenvalg for perioden 2025-2028:

Sentralstyret:

Siri Næs, Kristin Haugholt, Sebastian Gulbrandsen, Lars Øhlkers og Jørgen Edvin Westgren.

Fagetisk Råd:

Mette Ekenes Garmannslund, Anne Marthe Kaldestad Hanstveit, Hanne-Marthe Liabø, Jon Børre Rekstad.

Valgkomiteen:

Elise Constance Fodstad, Kenneth Lindberget og Hilde Widing. Usman Chaudry har tidligere trukket seg.

Når er fristen for å sende forslag til kandidater til verv?

Fristen for å sende forslag til valgkomiteen om kandidater til verv gikk ut 17. januar 2025.

Det er fortsatt mulig å sende forslag til kandidater direkte til sentralstyret. Sentralstyret må ha mottatt forslag innen 8. oktober 2025. Disse forslagene skal umiddelbart legges frem for medlemmene i foreningen.

Hvorfor er det viktig for medlemmene å engasjere seg i landsmøtet?

Landsmøtet er medlemmets mulighet til å påvirke foreningens retning og politikk. Engasjement sikrer bredere forankring av beslutningene.

Hva skjer med vedtak gjort på landsmøtet?

Vedtakene implementeres av sentralstyret og sekretariatet og blir styrende for foreningens arbeid fremover.