– Regjeringen griper ikke muligheten

– Regjeringen går glipp av muligheten til å rigge for en moderne og bærekraftig allmennlegetjeneste som kan møte de økende helseutfordringene i befolkningen, sier Håkon Kongsrud Skard, president i Psykologforeningen.

Helseminister Jan Christian Vestre la denne uken frem regjeringens nye fastlegereform.
Psykologforeningen ser positivt på regjeringens forslag til en mer moderne allmennlegetjeneste, men mener helseminister Vestre ikke griper en viktig mulighet:
Å inkludere flere faggrupper i fastlegeteamene.
President i Psykologforeningen, Håkon Kongsrud Skard, forteller at norske psykologer står klare til å bidra inn i en mer tverrfaglig allmennhelsetjeneste – i likhet med flere andre yrkesgrupper.
– Her går man glipp av å gi et løft til de mange pasientene som kommer inn til fastlegen med psykiske lidelser og plager, sier Skard.
Pasienter og fastleger ønsker samarbeid
Både befolkningen og legene selv er positive til samarbeid: To av tre fastleger kan tenke seg å samarbeide med en psykolog, viser en undersøkelse gjort på oppdrag fra Helsedirektoratet.
I tillegg viser årets Helsepolitiske barometer at nesten halvparten av befolkningen mener bedre tilrettelegging og økt tilgang til psykologisk hjelp er nødvendig for å redusere det psykiske sykefraværet.
Dette understreker behovet for en mer integrert og tverrfaglig tilnærming i helsetjenesten.
– Vi trenger å tenke nytt og helhetlig for å komme tidligere til med effektive tiltak for å fremme psykisk og fysisk helse.
Håkon Kongsrud Skard
– Regjeringen går inn for å systematisk prøve ut digitale tjenester, men mangler den samme innovasjonen i prøve ut mer tverrfaglige og bærekraftige tjenester, sier Skard.
Ekspertutvalg med tydelig retning
I 2023 la ekspertutvalget for allmennlegetjenesten frem konkrete forslag til en mer helhetlig og bærekraftig helsetjeneste.
Utvalget foreslo blant annet å tilføre økt tverrfaglig kompetanse til fastlegekontorene og legge til rette for større fastlegeselskap som gir rom for flere profesjoner.
– Vi trenger en allmennhelsetjeneste som evner å møte hele mennesket, ikke bare sykdommen. Det fordrer samarbeid mellom ulike profesjoner, sier Skard.
De vellykkede eksemplene finnes
Erfaringene fra pilotprosjekter rundt om i landet viser tydelig at tverrfaglig samarbeid gir resultater.
I Hå kommune jobber psykologspesialist tett med 19 fastleger i kommunen. De deler journalsystem, noe som muliggjør rask og effektiv kommunikasjon. Dette samarbeidet gjør det lettere å avklare om pasientens plager er av fysisk eller psykisk art, og sikrer at pasientene får helhetlig hjelp.
I Fredrikstad kommune har de etablert et tverrfaglig team som følger opp innbyggere med psykiske helseutfordringer. Her samarbeider ulike fagpersoner som psykolog, fysioterapeut, sykepleier og jobbspesialist for å gi skreddersydd og helhetlig hjelp.
I Nannestad og Sørumsand jobber psykolog, Nav og fastleger sammen om å forebygge sykefravær. De involverte forteller at både fastleger, psykologer, Nav og pasientene er fornøyde med ordningen.
Gjennom prosjektet Primærhelseteam har fastleger, avtalespesialister, fysioterapeut, kiropraktor, vaksinasjonspoliklinikk, treningssenter, sykepleiere og psykologer jobbet sammen for å hjelpe sine pasienter hos Best helse Nordstrand i Oslo.
Fremtidens helsetjeneste må være tverrfaglig
Psykiske og fysiske helseplager henger tett sammen. Det store presset på de psykiske helsetjenestene og den økende andelen unge som faller utenfor arbeidslivet, viser at dagens organisering ikke er god nok.
Samtidig vil en aldrende befolkning utfordre bærekraften i helsetjenesten ytterligere i tiårene som kommer.
Les om: Psykologforeningens eldrestrategi– Mer tverrfaglighet på legekontorene ville avlastet helsetjenesten og gitt pasientene bedre hjelp tidligere. Det er synd at regjeringen ikke griper denne muligheten nå.
– Vi forventer at et tverrfaglig og bærekraftig allmennhelsetilbud vil måtte utvikles i neste stortingsperiode uavhengig av regjering, avslutter Skard.