– Ikke et vennlig revidert nasjonalbudsjett for psykisk helse

Dagens reviderte nasjonalbudsjett følger en smal oppskrift på hva helse er, mener Norsk psykologforening.
Regjeringen lovet i Hurdalsplattformen «å rette opp uverdige forhold innen psykisk helse», men etter snart fire år er fortsatt et reelt løft langt unna.
– Regjeringen svømmer mot bunnen når det kommer til psykisk helse. Verken statsbudsjettet eller dagens reviderte budsjett signaliserer satsing for å psykisk syke tilbake i arbeid, gjøre allmennlegetjenesten bred og tilgjengelig eller følge opp sitt politiske arbeid på rusmiddelfeltet, sier president i Psykologforeningen, Håkon Kongsrud Skard.
Etter omfattende politisk arbeid med flere meldinger, uteblir en reell satsing på psykisk helsevern og rus.
– Dagens reviderte nasjonalbudsjett svarer ikke til de psykiske helseutfordringene og behovet for å holde folk i arbeid i Norge. Vi savner opptrappingsplanens gode intensjoner, og den store tverrsektorielle satsingen som må til for å skape endringer som monner, sier Skard.
– Det lønner seg å investere i folk
Det norske sykefraværet er høyt, og en av hovedårsakene er psykiske plager og lidelser. Psykisk uhelse sto for hele 73 prosent av økningen i sykefraværet i fjor.
Dette alene førte til 20 milliarder kroner ekstra i utgifter i statsbudsjettet i fjor høst, og i revidert plusses 2,9 milliarder ekstra på regningen for sykelønn, arbeidsavklaringspenger og uførhet. Derfor bør regjeringen satse mer på psykisk uhelse, mener Norsk psykologforening.
– Det lønner seg å investere i folk. Vi har i dag effektive behandlingsmetoder som hjelper folk å holde seg i jobb eller komme tilbake, og de burde brukes i mye større skala. Helse, arbeid og Nav må samarbeide tettere.
– Da må regjeringen sørge for at man får raskere psykisk helsehjelp, og den er mest tilgjengelig på fastlegekontoret. I dag velger regjeringen konservative virkemidler når utfordringene trenger nye løsninger, sier Skard.
Flere må få tidlig og god psykisk helsehjelp
I likhet med flere andre yrkesgrupper, står norske psykologer klare til å bidra inn i en mer tverrfaglig allmennhelsetjeneste slik at folk kan få tidlig og rask hjelp.
– Regjeringen Støre grep ikke sjansen de hadde i fastlegemeldingen denne våren til å rigge for en moderne og bærekraftig allmennlegetjeneste som kan møte de økende helseutfordringene i befolkningen, sier Skard.
Les mer Våre saker om at framtida er tverrfaglig– Regjeringen burde satse på samarbeid i allmennhelsetjenesten og prøve ut nye samarbeidsformer i stedet for det smale fokuset som dette reviderte nasjonalbudsjettet vitner om, mener Psykologforeningens president.
Både befolkningen og legene selv er positive til samarbeid: To av tre fastleger kan tenke seg å samarbeide med en psykolog, viser en undersøkelse gjort på oppdrag fra Helsedirektoratet. I tillegg viser årets Helsepolitiske barometer at nesten halvparten av befolkningen mener bedre tilrettelegging og økt tilgang til psykologisk hjelp er nødvendig for å redusere det psykiske sykefraværet.