Den ferske undersøkelsen viser at muligheten til å gi god helsehjelp og gode faglige betingelser er de viktigste motivasjonsfaktorene.
Samtidig opplever mange strukturelle barrierer som gjør det vanskelig å møte pasientene ofte nok og avslutte behandlingsforløp på en god måte.
Om medlemsundersøkelsen
Undersøkelsen ble sendt ut til 5 474 psykologer, hvorav 1 772 svarte, noe som gir en svarandel på 32 prosent, omtrent uendret fra forrige undersøkelse.
Undersøkelsen gjentok sentrale spørsmål om rammer for å gi helsehjelp, blant annet om psykologene må redusere møtefrekvensen i behandlingsforløp, avslutte forløp før de er ferdige, eller opplever utfordringer med å få til nødvendig samhandling.
Nye spørsmål ble stilt knyttet til Kloke valg-kampanjen, med særlig vekt på om det forekommer overutredning eller overbehandling i tjenestene.
Det ble også spurt om omfanget av dokumentasjonsarbeid og hva som motiverer psykologene til å jobbe i den offentlige spesialisthelsetjenesten.
I tillegg ble det samlet inn mer demografisk informasjon, som gir mulighet for å analysere variasjon i svarene mellom ulike grupper.
Gir hjelp som nytter – men med hindringer
Flertallet opplever å gi behandling som bedrer symptomlette, livskvalitet og funksjon hos pasientene.
Samtidig rapporterer over en tredjedel at de ofte eller svært ofte ikke får møtt pasientene tilstrekkelig hyppig til å gi god behandling.
En fjerdedel opplever at behandlingsforløp ofte må avsluttes før de er ferdige.
Oversikt over hvor ofte psykologene opplever å ikke få møtt pasientene ofte nok til å få gitt god behandling.
Mye tid på rapportering
Mer enn halvparten av psykologene oppgir at de bruker to til tre timer eller mer hver dag på rapportering og dokumentasjon.
Undersøkelsen viser også at de som bruker mest tid på rapportering, i mindre grad opplever at de viktigste motivasjonsfaktorene er til stede på arbeidsplassen.
Oversikt over hvor mye tid psykologene daglig bruker på rapportering, registrering og dokumentasjon.
Fagmiljø og ledelse motiverer
På spørsmål om hva som motiverer dem til å jobbe i spesialisthelsetjenesten, peker psykologene på fire tydelige faktorer: muligheten til å gi god helsehjelp, faglig fordypning, et godt fagmiljø og god ledelse.
Nesten halvparten svarer at disse betingelsene er til stede i stor eller svært stor grad på deres arbeidsplass, og bare en liten andel oppgir at dette er tilfelle i «liten eller svært liten grad.»
Andel psykologer som oppgir at de viktigste motivasjonsfaktorene er til stede på deres arbeidsplass
Lavere andel med møtte motivasjonsbetingelser:
Andelen som opplever at de viktigste betingelsene for motivasjon er til stede på deres arbeidsplass er lavere blant:
• de som bruker tre timer eller mer hver dag på dokumentasjon: 37 %
• de som opplever at det brukes mer tid på utredning enn nødvendig: 31 %
• de som opplever at de ikke får møtt pasientene ofte nok til å gi god behandling: 24 %
• de som oppgir å måtte avslutte pasientforløp før de vurderes som ferdige: 18 %
Bekymret for overutredning og overbehandling
For første gang ble det i undersøkelsen stilt spørsmål knyttet til «Gjør kloke valg»-kampanjen, som handler om å redusere unødvendige tiltak i helsetjenesten.
Nesten hver tredje psykolog mener det forekommer overutredning og overbehandling på deres arbeidsplass. En fjerdedel mener det skjer i stor eller svært stor grad.
Psykologene peker på økt bruk av standardiserte utredningspakker, «bestillingsutredninger» og manglende tilbud i førstelinjetjenesten som de viktigste utfordringene.
26 prosent av psykologene opplever overutredning i stor eller svært stor grad.