Knut Storberget overleverer rapporten til justis- og beredskapsminister Astri Aas-Hansen, barne- og familieminister Lene Vågslid og kommunal- og distriktsminister Kjersti Stenseng. Foto: KDD
Psykologforeningen støtter forslagene om sikkerhetsposter, styrket rusbehandling og tidlig innsats for barn og unge som begår alvorlig eller gjentatte kriminelle handlinger.
Torsdag 13. mars fikk tre statsråder overlevert rapporten De er våre barn – om å holde hodet kaldt og hjertet varmt. Ekspertgruppen, ledet av Knut Storberget, har vurdert tiltak for en liten, men sårbar gruppe barn og unge som begår gjentatt eller alvorlig kriminalitet.
Rapporten vektlegger tidlig innsats, helhetlig hjelp og bedre samordning mellom barnevern, helse og justis – fremfor strengere straffer eller nye institusjonsformer.
Om rapporten
Hva er rapporten?
En utredning bestilt av regjeringen for å foreslå tiltak for barn og unge som begår gjentatt eller alvorlig kriminalitet.
Hvem står bak?
Rapporten er laget av en ekspertgruppe ledet av tidligere justisminister Knut Storberget, og levert til tre departementer: justis- og beredskapsdepartementet, barne- og familiedepartementet, og kommunal- og distriksdepartementet.
Psykolog, og tidligere visepresident i Psykologforeningen, Heidi Elisabeth Svendsen har sittet i ekspertutvalget.
Hva har mandatet vært?
Gruppen skal forslå konkrete, kunnskapsbaserte og gjennomførbare tiltak som kan hjelpe barn ut av en kriminell løpebane – uten å senke den kriminelle lavalderen eller innføre strengere straff.
Hva viser funnene?
Utvalget peker på at de fleste barn som begår alvorlig kriminalitet har komplekse og sammensatte problemer – som rus, psykisk uhelse og omsorgssvikt – og at disse barna ofte faller mellom flere hjelpetjenester.
Hva foreslår ekspertgruppen?
Utvalget foreslår blant annet å styrke samhandlingen mellom tjenestene som hjelper barn og deres familier, etablering av sikkerhetsposter og styrket rusbehandling, utvidelse av multisystemiske tiltak, bedre samordning, og at barnevernet skal ha koordinerende ansvar for oppfølgingen.
– Utvalget har sikret det viktigste, at barnets beste er ivaretatt i utredningen, anbefalingene og lovforslagene. Denne gruppa barn og unge har ofte opplevd belastende forhold i familien eller miljøet rundt seg, og har ofte rusproblemer, sier president i Psykologforeningen, Håkon Kongsrud Skard.
Haster med opptrapping av rusbehandling
Blant utvalgets mange forslag er en tydelig opptrapping av rusbehandlingstilbud for barn og unge – og en presisering av at helsesektoren alene skal ha ansvaret for dette.
– Vi støtter blant annet etablering av sikkerhetsposter og forsvarlige rusbehandlingstilbud for barn og unge. Regjeringen har lovet å bygge ut et rusbehandlingstilbud i helsesektoren nå som ansvaret for rusbehandling skal forvaltes av helse alene, sier Skard og legger til:
Psykologforeningen har i tidligere innspill til ekspertgruppen understreket at mange kommuner mangler varige og helhetlige hjelpetilbud innen psykisk helse og rus for barn og unge, og at dagens innsats ofte preges av kortsiktige prosjektmidler og fragmenterte tiltak.
Ekspertgruppens forslag om å bygge videre på og styrke allerede eksisterende tjenester – heller enn å etablere nye parallelle strukturer – svarer direkte på denne utfordringen, og er i tråd med Psykologforeningens anbefalinger.
Et sentralt grep i rapporten er vektleggingen av tidlig og tverrfaglig innsats, særlig for barn under 15 år som står for den største økningen i alvorlig kriminalitet.
Ekspertgruppen fremholder at barn i denne gruppen har sammensatte utfordringer og ofte har blitt møtt med fragmenterte hjelpetjenester.
– Det er også positivt at utvalget forstår viktigheten av tidlig innsats for å forebygge for barna og familiene deres. Utvalget viser god forståelse for at ungdom som begår alvorlig kriminalitet ofte har flere utfordringer og at de behøver hjelp, sier Skard.
Nå håper vi at de tre statsrådene som i dag mottok anbefalingen, samarbeider om å hjelpe barn og unge som begår gjentatt og alvorlig kriminalitet.
Håkon Kongsrud Skard
Barneverntjenesten skal koordinere oppfølgingen til disse barna, og skal styrkes med ressurser, kompetanse og tydeligere ansvar.
Selv om det er barnevern som har koordineringsansvar understreker utvalget viktigheten av at samarbeidet og samhandlingen mellom politi, barneverntjenesten og helse både forbedres og styrkes.