Tvang

Tvang i psykisk helsevern er et alvorlig inngrep i enkeltmenneskers liv. Derfor må frivillighet alltid være et reelt førstevalg.

Aina Holmén

Trenger vi virkelig et organ for å forebygge tortur og umenneskelig behandling i Norge? Mer enn vi liker å tro, mener månedens andre hedersgjest.

Anders Jacob

Helsemyndighetene har hatt det som mål i en årrekke uten at det har gitt utslag på statistikkene. Anders Jacob har fått det til, og det til gangs.

Arnhild Lauveng. Foto: Birgitte Finne Høifødt/Erfaringskompetanse
Arnhild Lauveng. Foto: Birgitte Finne Høifødt/ Erfaringskompetanse

Arnhild Lauveng er tydelig: Tvang brukt i behandling av mennesker med psykiske lidelser er en fallitterklæring.

Det er faglig og etisk problematisk at kunnskapsgrunnlaget for å tvangsmedisinere mennesker med alvorlige psykiske lidelser er så mangelfullt, mener Norsk psykologforening.

Psykologforeningen vil fjerne psykosebegrepet fra straffelovens bestemmelser om utilregnelighet. Det framgår av høringssvaret til Rieber-Mohnutvalgets NOU 2014:10 Skyldevne, sakkyndighet og samfunnsvern.

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ PublishPersonvern